Prima paginăActualitate

Polițiştii vor sta cu ochii pe centurile de siguranță

Dimensiune text

Oamenii legii vor fi atenţi atât la centurile de siguranţă ale adulţilor, cât şi la scaunele speciale pentru copii.

În perioada 9 – 15 martie, poliţiştii Serviciului Rutier Neamţ vor acţiona pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă, în cadrul campaniei preventive „Seatbelt”, activitate coordonată de Organizaţia Poliţiilor Rutiere Europene. Poliţiştii vor ca, prin intermediul acestei campanii, şoferii şi pasagerii să înţeleagă mai bine importanţa centurii de siguranţă pentru ei şi pentru copii.

De curând, legislaţia rutieră cu privire la purtarea centurii de siguranţă de către copii s-a schimbat, astfel că minorii cu o înălţime de până la 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Copiii cu o înălţime de peste 135 de centimetri pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. Copiii în vârstă de până la trei ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Conform Codului Rutier, nefolosirea centurii de siguranţă de către conducătorii auto se sancţionează cu două-trei puncte-amendă (195 – 292,5 lei) şi două puncte penalizare, iar de către pasageri – cu aceeaşi amendă, fără aplicarea punctelor de penalizare. De asemenea, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu patru-cinci puncte – amendă (390 – 487,5 lei) şi trei puncte de penalizare, în cazul copiilor care nu poartă centuri sau care nu sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, precum şi în situaţia nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • pieton 6 ani

    De ce politistii nu poarta centura de siguranta?!?