Prima paginăSocial

Polițiștii i-au învățat pe elevi cum să nu devină victime pe Internet

Polițiștii i-au învățat pe elevi cum să nu devină victime pe Internet

Dimensiune text

 

calculator-computerÎn luna octombrie, la nivelul Uniunii Europene se desfășoară o campanie destinată securității cibernetice, inițiată de către ENISA (European Agency for Network and Information Security). În această perioadă, la nivel național, Poliția Română a derulat o serie de activități informativ-preventive destinate protecției minorilor în domeniul cybercrime. Aceste demersuri s-au desfășurat pe parcursul întregii luni, care s-a intitulat simbolic „Luna Europeană a Securității Cibernetice”, și a vizat atât prevenirea victimizării elevilor, cât și a implicării în comiterea de infracțiuni în mediul online.

În Neamț, activitățile au constat în sesiuni de informare pentru elevii din școlile generale și licee și au fost susținute de polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și alți specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Neamț, pe teme privind: prevenirea delincvenței juvenile și victimizării minorilor, prevenirea traficului de persoane – informarea tinerilor despre pericolul pe care-l prezintă traficul de persoane și exploatarea persoanelor vulnerabile, a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale și a infracțiunilor contra libertății, prevenirea violenței în mediul școlar, stradal și familial, prevenirea disparițiilor de minori din centrele de plasament, siguranța pe rețelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, respectarea drepturilor de autor și comerțul electronic.

În baza protocoalelor de colaborare și a acordurilor de parteneriat încheiate de către structura de prevenire și Inspectoratul Școlar Județean Neamț, respectiv unitățile de învățământ, la nivelul județului Neamț, activitățile specifice s-au derulat în cadrul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu” Piatra Neamț, Colegiului Național de Informatică Piatra Neamț, Liceului Administrativ Economic Piatra Neamț, Colegiului Tehnic Forestier Piatra Neamț, Liceului de Artă „Victor Brauner” Piatra Neamț, Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamț, Liceului Tehnic de Transporturi Piatra Neamț, Școlii Gimnaziale Văleni Piatra Neamț, Școlii Gimnaziale „Mărgineni” Piatra Neamț și în cadrul Complexurilor de Servicii „Elena Doamna” și „Ion Creangă” din Piatra Neamț.

„Plecând de la faptul că Internetul este o lume fantastică, plină de informații utile și lucruri distractive, la care toți copiii au dreptul și concluzionând cu faptul că tot același Internet este și o lume care ascunde și pericole ce pot fi evitate dacă se cunosc anumite reguli, polițiștii au desfășurat 12 activități specifice, atât în mediul rural, cât și urban, care au avut ca beneficiari direcți peste 900 elevi și 50 cadre didactice. Pe marginea unui material intitulat sugestiv «10 reguli pentru o navigare sigură pe Internet!», polițiștii au avut dezbateri cu elevii prezenți, găsind răspunsuri pe înțelesul lor la cele mai frecvente întrebări pe care aceștia și le pun atunci când navighează pe internet: Cum e bine să mă comport cu ceilalți online? Ce fac atunci când sunt hărțuit pe internet? Ce fac dacă întâlnesc ceva supărător pe internet? Cum blochez anumite lucruri neplăcute pe internet? Cum trebuie să-mi păstrez setările în siguranță pe Facebook? Cum mă asigur că nu-mi sparge nimeni parola?  Cum reacționez în cazul în care primesc o invitație de la o persoană cunoscută pe un site de socializare? Dorind ca aceste activități să aibă un caracter interactiv, oamenii legii au îmbinat informațiile teoretice prezentând materiale de suport tematice coroborate cu cazuistică și exemple concrete din arhiva poliției”, precizează un comunicat al IPJ Neamț

10 reguli pentru o navigare sigură pe internet

  1. Parolele sunt secrete și îți aparțin!
  2. Dacă vrei să te întâlneşti faţă în faţă cu persoanele cunoscute pe Internet sau de la care ai primit mesaje pe telefonul mobil, anunţă-ţi părinţii pentru a te însoți, preferabil într-un loc public!
  3. Nu tot ceea ce citești sau vezi pe Internet este adevărat!
  4. Nu răspunde la mesajele care te supără sau care conţin cuvinte sau imagini nepotrivite!
  5. Postează cu mare grijă fotografii cu tine sau cu familia ta!
  6. Poziţionarea computerului conectat la Internet trebuie să fie într-o zonă deschisă a casei, unde părinții pot avea acces!
  7. Ca măsuri suplimentare de supraveghere, trebuie instalate unele instrumente de filtrare a accesului la Internet!
  8. Dacă cineva din mediul online te face să te simţi inconfortabil ori îţi provoacă teamă, anunţă imediat părinţii!
  9. Învaţă ce înseamnă autoprotecţia pe Internet, care e rolul parolelor, de ce nu trebuiesc postate datele personale etc.
  10. Adoptă un comportament responsabil şi cuviincios pe internet, adică nu transmite vulgarităţi, ameninţări sau injurii!

ipj-neamt-informare-siguranta-internet-1

ipj-neamt-informare-siguranta-internet-2

ipj-neamt-informare-siguranta-internet-3

ipj-neamt-informare-siguranta-internet-4

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0