Poliţiştii din Neamţ, alături de elevi în „Săptămâna prevenirii criminalităţii”

Poliţiştii din Neamţ, alături de elevi în „Săptămâna prevenirii criminalităţii”

Săptămâna prevenirii criminalității, în cadrul IPJ Neamț
Poliţiştii au spus poveşti „de protejat” copiii
Zilele siguranței în mediul online

 

Evenimentul derulat la nivel naţional „Săptămâna prevenirii criminalităţii” a debutat în judeţul nostru cu activităţi dedicate prevenirii delincvenţei juvenile în unităţile de învăţământ. Poliţiştii de proximitate au desfăşurat acţiuni pe această temă în şcolile aflate în competenţă, cu proiecţii de filmuleţe şi spoturi educativ-preventive despre subiectul zilei.

Luni, poliţiştii de prevenire au desfăşurat o activitate informativ-preventivă în mijlocul a 200 de elevi din clasele a IX-a şi a XII-a din cadrul Liceului Tehnologic Economic Administrativ din Piatra Neamţ, cu o dezbatere pe tema delincvenţei juvenile în unităţile de învăţământ, precum şi cu exemplificarea unor cazuri în care minorilor implicaţi în fapte antisociale le-au fost aplicate măsuri de coerciţie. La această activitate a fost invitat şi un specialist din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Neamţ, care a explicat elevilor prezenţi care sunt riscurile asociate deţinerii şi consumului de substanţe interzise. De asemenea, elevii au avut posibilitatea de a testa o pereche de ochelari special confecţionaţi pentru a experimenta starea pe care o induc alcoolul şi drogurile, ceea ce a dus la conştientizarea faptului că acestea scad capacitatea de concentrare, creează dezechilibru, ameţeală, ceea ce poate duce la denaturarea stării de luciditate, accidente sau, chiar, comitere de infracţiuni.

Ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor

Activităţile specifice au continuat marţi, 27 septembrie, cu Ziua dedicată prevenirii victimizării minorilor. Poliţiştii de prevenire în colaborare cu partenerii şi reprezentanţii Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Borca, au derulat o activitate în rândul a 100 de elevi din clasele a X-a – a XII-a, în cadrul căreia au fost prezentate studii de caz şi mărturii ale victimelor, în scopul de a trage un semnal de alarmă asupra factorilor de risc întâlniţi în mediul rural şi consecinţele victimizării tinerilor în astfel de situaţii.  De asemenea, au fost dezbătute şi aspecte ce ţin de siguranţa în mediul online precum şi principiile educaţionale şi psihologice pentru a preveni sau interveni în astfel de situaţii.

În rândul elevilor din clasele terminale, poliţiştii au prezentat şi oferta educaţională a şcolilor Ministerului Afacerilor Interne, promovarea profesiei de poliţist, iniţiativă ce se înscrie în cadrul Campaniei naţionale, „Și tu poţi deveni poliţist!”.

Exerciţii alături de câinele poliţist şi jocul de-a amprentarea

Poliţiştii de proximitate de la nivelul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, precum şi poliţiştii care activează în mediul rural au fi prezenţi în unităţile şcolare de pe raza de competenţă, unde au desfăşurat activităţi de informare pentru prevenirea dispariţiilor de minori de la domiciliu, siguranţa pe internet, prevenirea pornografiei infantile şi prevenirea traficului de persoane.

Poliţiştii criminalişti din cadrul Poliţiei municipiului Roman au făcut un tur al unităţilor de învăţământ din mediul rural, de pe raza de competenţă, fiind prezenţi în rândul a sute de copii care au urmărit cu sufletul la gură demonstraţiile şi exerciţiile specifice pentru care a fost dresat câinele de serviciu din rasa ciobănesc german, „Max”. De asemenea, cei mici au putut observa îndeaproape trusa criminalistică cu dotarea corespunzătoare, au participat la un exerciţiu ce a presupus amprentarea lor, care a stârnit şi mai mult curiozitatea, adresând multiple întrebări specialiştilor atât despre meseria de poliţist în general, dar, mai ales, despre specificul muncii de poliţist criminalist. Elevii prezenţi au răsplătit efortul depus de „Max” cu râsete, aplauze şi chicoteli, precizează un comunicat al IPJ Neamţ.

politie-saptamana-prevenire-criminalitatii-1

politie-saptamana-prevenire-criminalitatii-2

politie-saptamana-prevenire-criminalitatii-3

(Exemplu) Nr

(Exemplu) Nr

(Exemplu) Nr

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!