Poliţişti care au dat cinstea pe ruşine

Dimensiune text

Patru cadre MAI au fost trimise în judecată. Poliţiştii trimişi în judecată sunt acuzaţi de luare de mită. DGA Neamţ a obţinut numai condamnări pentru persoanele trimise în judecată. Şeful DGA Neamţ vrea mai multe sesizări din partea nemţenilor.

Gabriel Vernica, fostul şef de post de la Săbăoani, a fost destituit din Poliţie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul făcut de acesta şi de alte persoane implicate în dosarul în care erau acuzaţi de contrabandă cu ţigări şi cu alcool. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care menţinea decizia Curţii de Apel Bacău (instanţă care, la rându-i, a păstrat decizia magistraţilor de la Tribunalul Neamţ), l-a condamnat pe Gabriel Vernica la opt luni de închisoare cu suspendare, iar pe surorile Cecilia Antal şi Viorica Stoica la câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. În plus, s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatelor şi partea responsabilă civilmente SC L&L SRL Săbăoani, în vederea reparării pagubei produsă prin infracţiune, până la concurenţa valorii acesteia – 75.511 de lei, actualizată la data plăţii prin calcularea accesoriilor fiscale prevăzute de codul de procedură fiscală.

Reamintim că, pe data de 26 septembrie 2011, au fost efectuate 11 percheziţii în judeţele Neamţ şi Suceava, pentru a destructura un grup infracţional organizat, format din 11 persoane, specializat în comiterea de infracţiuni de evaziune fiscală. Șeful grupării era un sucevean, iar Gabriel Vernica, poliţist în cadrul Secţiei de Poliţie nr. 3 Săbăoani, înlesnea comercializarea ţigaretelor de contrabandă, prin exceptarea magazinului Ceciliei Antici de la controale periodice şi prin faptul că o anunţa pe aceasta despre eventualele acţiuni de control organizate de colegii din Poliţie sau de alte instituţii de control. Atunci au fost depistate şi ridicate 8.919 de pachete de ţigări de provenienţă străină, 680 de litri de alcool provenit din contrabandă, 22.700 de lei şi 9.520 de euro, precum şi un autoturism folosit în activitatea infracţională.

Dosarul reprezintă un succes pentru procurorii care l-au instrumentat, în acest caz fiind vorba de o colaborare între instituţii precum Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Direcţia Generală Anticorpuţie (DGA). De altfel, Serviciul Teritorial DGA Neamţ se poate lăuda cu o performanţă pe care fiecare procurori şi-o doreşte. „Nu am avut nicio situaţie, până acum, în care să existe achitare din partea instanţei. Avem acţiuni pe care le desfăşurăm în colaborare cu Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi cu DIICOT, dar şi pe cont propriu. Anul trecut, am avut în lucru 112 dosare penale şi am primit 71 de petiţii din partea cetăţenilor, sesizări cu privire la cadre din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), dar şi referitor la persoane fără calitate specială”, a afirmat comisarul şef Vasile Doroftei, şeful Serviciului Teritorial DGA Neamţ.

Ofiţerii DGA Neamţ au finalizat, în 2013, zece dosare, astfel fiind trimise în judecată patru cadre MAI şi alte 35 de persoane care nu au o calitate specială.

Lupul, paznic la oi

Dintre poliţiştii trimişi în judecată în 2013, doi sunt din zona Romanului. Este vorba despre politiţistul Dinu Timofte, care a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi favorizarea infractorului, şi despre poliţistul Vasile Gherasim, care a fost trimis în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală şi aderare la grup infracţional organizat.

Dosarul lui Timofte a fost iniţiat de DGA Neamţ, în urma unor informaţii şi, apoi, a unor denunţuri. Poliţistul este acuzat că, în schimbul sumei de 4.000 de euro, a pretins că are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei oraşului Buhuşi, judeţul Bacău, pentru a zădărnici urmărirea penală ce se efectua faţă de patru autori ai unei tentative de furt care aveau antecedente penale, prin înlocuirea identităţii acestora. O altă acuzaţie se referă la pretinderea sumei de 800 de euro pentru exercitarea influenţei pe lângă specialiştii din cadrul Serviciului Medicină Legală Neamţ, pentru a diminua valorile unei alcoolemii, sub nivelul care constituie infracţiune.

Poliţistul Gabriel Gherasim este acuzat că, împreună cu soţia sa, în magazinele pe care le deţineau în Roman şi Pildeşti, vindea ţigări de contrabandă. La percheziţiile din luna iunie 2011, au fost găsite în vila soţilor Gherasim de la Cordun 1.200 de pachete de ţigări care nu aveau timbru fiscal românesc.

Alţi doi poliţişti din Zăneşti au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, în luna ianuarie a acestui an, fiind acuzaţi că, în perioada 22 noiembrie – 27 decembrie 2013, au primit bani de la cinci persoane pentru a închide ochii la încălcări ale Codului rutier din partea unor şoferi.

„Avem nevoie de mai mult curaj din partea cetăţenilor pentru sesizarea faptelor de corupţie. Avem un «Telverde» care poate fi apelat pentru sesizarea situaţiilor de abuz din parte unui angajat al MAI. Mesajul nostru către cetăţeni este să apeleze cu încredere la noi, fie prin intermediul telefonului gratuit, fie prin alte mijloace”, a precizat comisarul şef Vasile Doroftei.

DGA a pus la dispoziţia cetăţenilor, de mai mulţi ani, Linia Verde Anticorupţie – 0 800 806 806. Apelurile către numărul verde sunt gratuite. La această linie telefonică răspund ofiţeri din cadrul DGA, zilnic de luni până vineri, între orele 8.00 – 16.00, iar după ora 16.00 şi în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale intră în funcţiune căsuţa vocală, unde cetăţenii pot lăsa mesajele dorite.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Romascan 6 ani

    Toti ar trebui sa fie dincolo de gratii. Romanul e plin de hoti colorati sau nu, te fura de te rup. Stau in grupuri pe la magazine si te buzunaresc cu nerusinare. Daca protestezi, apar cativa „gardieni” care te conving ca mai bine pleci…. De ce maninca paine?

  • consul 6 ani

    domnul politist veronica Gabriel a fost cel mai bun politist