Polițist condamnat pentru purtare abuzivă

Dimensiune text

Un agent de poliţie din Roman a fost condamnat pentru că a bătut un bărbat. Actul de violenţă a avut loc în sediul Poliţiei. Sentinţa nu este definitivă.

Un poliţist din cadrul Poliţiei municipiului Roman a fost condamnat de magistraţii de la Judecătoria Roman la doi ani şi jumătate de închisoare. Agentul de poliţie a primit această pedeapsă pentru comiterea infracţiunii de purtare abuzivă. Poliţistul a fost condamnat, în primă instanţă, pentru că, în octombrie 2011, a bătut un bărbat în camera de audieri din sediul Poliţiei municipiului Roman. Victima poliţistului Iulian Botezatu a decedat în cursul acestui an, iar judecătorul a stabilit încadrarea juridică a faptei abia după ce a fost realizat un nou raport de expertiză medico-legală.

În octombrie 2011, Gicu L. a ajuns în vizorul poliţiştilor după ce a făcut scandal într-un local. A fost adus la sediul Poliţiei Roman şi dus în camera de audieri, o încăpere în care nu există sistem de supraveghere. Anchetatorii susţin că, în acea cameră, Gicu L. a fost bătut de agentul Botezatu, iar declaraţii ale unora dintre martori, precum şi ale bărbatului agresat, susţin acuzaţiile anchetatorilor. Pe de altă parte, alți martori susțin că Gicu L. ar fi fost implicat într-o bătaie înainte de a fi dus la sediul Poliției, iar colegii din Poliţie ai lui Botezatu au spus că nu ştiu să se fi întâmplat ceva în neregulă în cadrul instituției. Certificatul medico-legal arată că Gicu L. s-a ales cu o dublă fractură la mandibulă. La două luni de la întâmplare, bărbatului agresat i s-a extirpat un testicul, iar familia lui a susţinut că Gicu L. a povestit cum a fost lovit, în acea seară, de poliţist şi că una din lovituri a fost în testicule. După intervenţia chirurgicală de extirpare a testiculului, bărbatul a suferit un dezechilibru hormonal sever şi a fost internat de mai multe ori la Socola, iar în luna mai a decedat.

Pentru că a existat suspiciunea că decesul a survenit ca urmare a bătăii primite în sediul Poliţiei, magistraţii au cerut o expertiză prin care să se stabilească dacă a existat sau nu o legătură între cele două evenimente, iar încadrarea juridică a faptei s-a făcut abia la sfârşitul lunii noiembrie a acestui an. În baza documentelor medico-legale, Iulian Botezatu a fost condamnat doar pentru purtare abuzivă, concluzia fiind că efectul bătăii primite de Gicu L. a fost doar dubla fractură de mandibulă, nu şi celelalte probleme medicale şi nici, ulterior, decesul victimei.

Magistraţii de la Judecătoria Roman au decis că Iulian Botezatu trebuie să plătească şi despagubiri familiei lui Gigu L., adică soţiei şi celor doi copii. „Obligă pe inculpatul Botezatu Iulian Constantin în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ la plata către Anişoara L., Ana-Maria L. şi Gabriel L., creditori în îndiviziune, la următoarelor sume de bani: 10.000 (zecemii) lei cu titlu de daune materiale şi 80.000 (optzecimii) lei cu titlu de daune morale. Respinge restul pretenţiilor civile solicitate, ca nefondate”, se arată în documentul Judecătoriei Roman.

Judecătorul a mai hotărât ca inculpatul şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ să plătească în solidar cheltuieli de spitalizare, cheltuieli către Serviciul de Ambulanţă, dar şi alte cheltuieli judiciare.

Hotărârea Judecătoriei Roman nu este definitivă şi poate fi atacată.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ nu au comentat decizia primei instanţei. Iulian Botezatu va rămâne pus la dispoziţie şi va continua să facă muncă administrativă în cadrul Poliţiei Roman, până când, în cazul său, va exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă.

Liderul Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) Neamț consideră că polițistul este nevinovat. „L-am ajutat cu bani pe colegul nostru, pe tot parcursul procesului. Considerăm că este nevinovat și îl vom sprijini în continuare”, a afirmat Ioan Cănărău.


COMENTARII

WORDPRESS: 0