Prima paginăRoman

Polițist amenințat pentru că a refuzat mită

Dimensiune text

Șeful de post de la Horia a fost amenințat după ce a raportat două cazuri de dare de mită. Restricțiile impuse de profesie par floare la ureche, pe lângă lipsa de personal sau combustibil. Postul de Poliție Horia are dreptul la… jumătate de mașină. Sorinel Toia coordonează o comună cu 6.000 de suflete.

 

 

Noul șef de post al Postului de Poliție Horia este agentul șef principal Sorinel Toia (foto). A preluat șefia de mai puțin de o lună. Sorinel Toia a mai fost șef de post la Tămășeni și la Oniceni, iar la Horia a mai fost ajutor de șef de post, situație care-i oferă o anumită siguranță, fiindcă nu a venit pe un teren total necunoscut: cunoaște zona, dar și oamenii.

Vorba domoală a polițistului este o aparență care înșeală. De numele lui Sorinel Toia sunt legate două dosare instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în care două persoane sunt acuzate de dare de mită. Cele două persoane acuzate au avut ghinionul ca, în timp ce se aflau la volan, să fie oprite pentru un control de șeful de post Sorinel Toia. Prinși pe picior greșit, cei doi au încercat să negocieze cu polițistul prețul pentru a nu li se întocmi dosar penal. Agentul de poliție a procedat așa cum i-a dictat conștiința și funcția. A raportat superiorilor evenimentul, după care a fost organizat falgrantul.

Eu am lucrat trei ani la «Țevi» și nu am intrat în Poliție pentru bani. Am intrat în Poliție fiindcă iubesc haina asta, fiindcă îmi place cu adevărat ceea ce fac. Mă revoltă când aud cazuri de polițiști care încalcă legea, mai ales că, imediat, se pune o etichetă pe toată breasla. M-a amărât foarte tare când un tânăr din generația care abia a terminat școala  m-a întrebat dacă «mai iese ceva în meseria asta»„, povestește agentul șef principal Sorinel Toia.

Acesta spune că polițiștii suferă din cauza multor restricții și lipsuri. „Din afară, meseria aceasta este foarte frumoasă. Dar, din exterior, nu se văd restricțiile: nu poți pleca oricând și oricum din localitate, trebuie să fii apt la orice oră, sărbătorile le petreci de multe ori la serviciu, nu în mijlocul familiei. Însă, dacă aceste limitări ni le asumăm odată ce optăm pentru această meserie, lipsa de personal, lipsa de combustibil și parcul auto incomplet nu pot fi acoperite„, este de părere șeful de post al Poliției Horia.

Postul de Poliție Horia

Postul de Poliție Horia

Dovada a ceea ce spune se vede în fișele de intervenție. La cele mai multe intervenții, deplasarea se face cu autoturismele personale ale polițiștilor, fiindcă Postul de Poliție Horia are doar… o jumătate de mașină. Mai exact, comunele Horia și Trifești împart, cu rândul, un singur autoturism aparținând Ministerului Administrației și Internelor.

O altă caracteristică a muncii de polițist este medierea. Omul legii discută, zilnic, cu zeci de persoane, din diverse clase sociale, cu educație diferită: „Cel mai greu este să-l faci pe om să înțeleagă că a greșit. Și să-i explici asta coborându-te sau ridicându-te la nivelul lui, atât cât te ajută și pe tine intelectul„.

Despre momentele dificile din carieră vorbește cu prudență, dar acestea nu au lipsit. După ce a denunțat șoferii care au vrut să-i ofere mită, a primit amenințări prin intermediari, cu privire la el și la familia sa. „Eu mi-am instruit copiii încă de mici despre modul în care să reacționeze la anumite situații. Din fericire, nu a fost cazul să pună în aplicare ceea ce i-am învățat„, a spus Sorinel Toia.

Șeful de post de la Horia s-a mai remarcat, după anii ’90, și pentru demnitatea cu care își lucra pământul: „La un moment dat, funcționarii publici au avut dreptul să primească câte o jumătate de hectar de teren în localitatea în care lucrau. Eu am primit pământ la Cordun, acolo unde eram ajutor de șef de post. Am apărut în «Romanul Liber» fiindcă dădeam cu sapa. Dar mie nu mi-a fost niciodată rușine de muncă„.

Comuna Horia are o suprafață de aproximativ 4.000 hectare, din care un sfert în intravilan, și peste 2.500 locuințe, în care trăiesc aproximativ 6.000 de persoane. Cele mai numeroase probleme sunt cele legate de mica infracționalitate, majoritatea conflictelor având la bază consumul de alcool.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Înainte de 89 era fapt notoriu, că şoferii de autobuz nu dădeau bilete călătorilor, iar banii…
  Am văzut odată, cum un şofer a dat un fişic de bancnote miliţianului din Horia…iar nimeni nu a luat atitudine,de frică să nu mai fie luat în maşină…
  Dar-asta înainte de 89, când era miliţie-nu acum,bine că s-a terminat,felicitări!

 • cordun 8 ani

  Felicitari domnule Toia. De la fostul vecin de la Cordun, Tudor

 • ROMICA SUMANARU 8 ani

  FELICITARI SORINE AM COPILARIT PE ANTON PANN SI STIU CA VII DIN FAMILIE DE OAMENI CU MULT BUN SIMT