Prima paginăNeamt

Polițist acuzat de pădurar de abuz în serviciu

Dimensiune text

Fostul șef de post al Postului de Poliție Stănița, agentul Bogdan Bălău, este acuzat de un pădurar de purtare abuzivă și fapte ilegale. Cel care reclamă faptele polițistului este Benoni Octavian Rusu, pădurar la Cantonul 10 – Poiana Țăpăriei, care aparține de Ocolul Silvic Horia. Pădurarul susține că ani la rînd ar fi fost șantajat de omul legii.

 

 

Prin plîngerea formulată comandantului Poliției Roman, Benoni Rusu face, totodată, și un autodenunț. „De prin anii 2005, Bogdan Bălău mi-a solicitat anual canități de material lemnos, atît de foc, cît și de lucru, pentru construcția unei case personale. Martori la aceste transporturi de lemne sînt cetățenii care m-au ajutat la încărcarea materialului. Cantitățile de material lemnos pe care le-am oferit polițistului nu au fost plătite. De altfel, acesta s-a folosit de calitatea pe care o are pentru interesul personal, manifestînd o atitudine abuzivă atît față de subsemnatul, cît și față de cetățenii comunei. În luna august 2011, Bogdan Bălău m-a abordat și mi-a solicitat din nou lemne de foc, motivînd că trebuie să meargă în concendiul de odihnă și trebuie «să-și completeze bugetul». I-am explicat acestuia că nu pot să-i onorez cerința deoarece nu mai am arbori marcați, dar aceasta a insistat, întrebîndu-mă dacă am arborii numărați în pădure„, este scris în reclamația depusă de Benoni Rusu la Poliția Roman.

În plîngerea scrisă pe trei pagini, pădurarul mai povestește episoade în care omul legii se poartă abuziv cu locuitori ai comunei.
În cursul lunii septembrie a anului 2011, Bogdan Bălău a confiscat o mașină de lemne de la Benone Luca, din satul Rediu, iar lemnele au fost împărțite pe la diferiți oameni. După ce păgubitul a anunțat organele superioare de poliție, a fost nevoie ca în Stănița să vină un alt polițist, care a adunat lemnele de la oameni. Pe data de 11 septembrie anul acesta, Bogdan Bălău a confiscat, fără a întocmi un act de custodie, drujba unui sătean, deși acesta deținea documente pentru materialul lemnos pe care-l transporta. Fapta a fost denunțată la 112„, mai scrie Benoni Rusu în plîngerea sa.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Neamț susțin că așteaptă rezultatele unei anchete a Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamț înainte de a începe propria anchetă. „Agentul Bogdan Bălău nu a fost, pînă acum, cercetat de Inspecția Internă. Fapta sesizată la 112 pe data de 11 septembrie este cercetată de procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamț„, a afirmat subcomisarul Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al IPJ Neamț.

Pădurarul care a reclamat toate aceste fapte este cercetat pentru abuz în serviciu și gestiune frauduloasă. Dosarul penal pentru aceste fapte a fost întocmit la două zile după ce pădurarul a sunat la 112 și l-a acuzat pe polițistul Bălău de reținerea fără drept a drujbei unui sătean. Benoni Rusu a mai fost cercetat, în septembrie 2011, deoarece a primit bani de la trei bărbați, pentru a-i lăsa să taie lemne. „Pentru toate faptele mele, eu am plătit. Dar nu mai pot suporta șantajul la care sînt supus permanent din partea acestui om. Vreau să dau cărțile pe față și să spun adevărul. Eu nu mai am nimic de pierdut„, a spus Benoni Rusu.

Și numele lui Bogdan Bălău este unul controversat. Polițistul este acuzat de unii localnici despre faptul că, în seara de 3 octombrie, acesta s-ar fi îmbătat la un restaurant din localitate, ar fi fi făcut scandal, după care s-ar fi urcat la volan. Despre același polițist se spune că, în urmă cu doi ani, l-ar fi sfătuit pe un alt pădurar, judecat acum pentru omor, ce să declare în fața autorităților pentru a scăpa ușor.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • cetatean 9 ani

    si credeti ca sefii lui nu stiau ? s-or fi dus si ceva lemne pe la ei ? eu spun ca da !