Poliția avertizează asupra unei noi metode infracționale de deturnare a transferurilor bancare

Poliția avertizează asupra unei noi metode infracționale de deturnare a transferurilor bancare

Dimensiune text

 

Poliția Română avertizează cetățenii în privința unei noi metode infracționale de deturnare a transferurilor bancare efectuate de societăți comerciale în relațiile de afaceri, în principal prin compromiterea și accesarea neautorizată a conturilor de e-mail.

„Infractorii caută mereu idei pentru a câştiga ilicit bani. O nouă metodă vizează deturnarea transferurile bancare efectuate de către societăţi comerciale, în relaţiile de afaceri. Schema infracţională a acestor fapte presupune compromiterea şi accesarea neautorizată a conturilor de e-mail ale societăţilor comerciale, monitorizarea corespondenţei purtate de angajaţii respectivei firme şi simularea corespondenţei reale, prin intermediul unei adrese de e-mail asemănătoare cu cea a societăţii partenere. Finalitatea poate fi deturnarea transferului de bani către un cont bancar diferit faţă de cel al beneficiarului, cont controlat de către alţi membri ai grupării infracţionale”, informează un comunicat al Poliției Române.

Pentru prevenirea unor astfel de fraude, Poliţia vă recomandă să schimbaţi la un interval de timp regulat parolele de acces în conturile de e-mail folosite în activitatea comercială și să folosiţi autentificarea în doi paşi. De asemenea, limitaţi utilizarea calculatoarelor destinate efectuării de tranzacţii financiare de la utilizarea lor în alte scopuri (accesare de e-mail personal, reţele de socializare), evitând, astfel, şi riscurile de infectare cu programe informatice de tip malware.

„Stabiliţi proceduri clare de lucru şi informaţi angajaţii cu privire la eventualele riscuri! Confirmaţi telefonic pentru operaţiunile atipice sau atunci când se solicită efectuarea transferului într-un cont bancar diferit faţă de cel obişnuit! Evitaţi de a răspunde la email-urile în care se solicită schimbarea contului bancar, prin utilizarea funcţiei de «reply», şi creaţi un e-mail nou, prin care să solicitaţi confirmarea acestui fapt. Informaţi în cel mai scurt timp Poliţia, în cazul în care societăţile comerciale sunt implicate în astfel de cazuri!”, mai precizează reprezentanții Poliției Române.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0