Poeziile lui Eminescu „prind” la liceeni

Dimensiune text

Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a găzduit un concurs de recitări din creaţia eminesciană.

Elevi de la câteva din liceele romaşcane au participat la cea de-a patra ediţie a concursului interliceal de recitare a textului eminescian „Strai de purpură”. Concursul a avut loc la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, fiind organizat de profesoarele Magdalena Anechitei, Roxana Prisacaru şi Mihaela Băltoi, din catedra de limba română a colegiului gazdă. În concurs au intrat nouă elevi, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Liceul cu Program Sportiv şi Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi”. Concurenţii au avut de trecut două probe, una de lectură expresivă la prima vedere a unui text eminescian şi una de recitare la alegere a unui text de Mihai Eminescu, pregătit în prealabil. Juriul care a apreciat prestaţia concurenţilor a fost format din bibliotecar Cornelia Jora, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, bibliotecar Oana Buga, de la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”, profesoara Roxana Dominte, de la Școala „Roman Muşat”, Georgiana Bârjoveanu, reprezentant al elevilor de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” şi reprezentantul „Ziarului de Roman”.

Lupta pentru premii a fost strânsă. În final, câştigătorul ediţiei din acest an a fost desemnat Narcis Antal, de la Liceul Teologic „Sfântul Francisc de Assisi”, profesor îndrumător Iosif Cadăr. Premiul al doilea a revenit lui Vlad Nagîţ, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, profesor îndrumător Anda Nacu, şi premiul al treilea Biancăi Munteanu, cea mai mică participantă, elevă în clasa a VII-a la Școala „Roman Muşat”, care a impresionat juriul şi publicul cu maturitatea interpretării sale. Menţiuni au primit Dumitriţa Anton şi Costinela Borş, de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, Denisa Marian Minuţ, de la Liceul cu Program Sportiv, Andreea Iacobuţ, Sabina Rotaru şi Irina Cozma, de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”.

În deschiderea concursului, Sebastian Tudor şi Cristian Prăjescu au susţinut un scurt moment artistic, interpretând câteva melodii pe versurile lui Mihai Eminescu. „Am iniţiat acest concurs atât pentru revalorificarea operei eminesciene în contextul modernităţii, cât şi pentru stimularea interesului elevilor pentru poezie, în general, şi pentru creaţia eminesciană, în special. Prezenţa elevilor din mai multe licee romaşcane a demonstrat că demersul nostru este unul de succes, noi, organizatorii, fiind plăcut impresionaţi de modul matur în care elevii au înţeles şi au interpretat poeziile lui Mihai Eminescu. Ne propunem ca şi în anii următori să continuăm această tradiţie”, a spus profesoara Magdalena Anechitei, iniţiatorul acestui concurs.COMENTARII

WORDPRESS: 0