Prima paginăSocialEducatie

„Poetul” Caragiale şi „mătuşa” lui Felix, la bacalaureat

Dimensiune text

211 candidaţi au absentat la proba scrisă la limba română. Candidaţii prezenţi recunosc că nu s-au simţit tocmai în largul lor cu subiectele. Patru candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă.

Luni, 26 august, a fost ziua cu emoţii la română pentru 1.348 de absolvenţi de liceu, înscrişi pentru prima probă scrisă a examenului de bacalaureat. Candidaţii au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numărul 8, cei mai mulţi considerând că subiectele au fost mai dificile decât în vară. La primul punct, elevii au avut de răspuns la câteva întrebări de gramatică şi vocabular pe marginea nuvelei „Budulea Taichii”, de Ion Slavici. La punctul al doilea, au avut de construit un text argumentativ despre rolul comunicării în munca în echipă, iar la ultimul subiect au avut de comentat relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

Mai mult sau mai puţin pregătiţi, candidaţii nu s-au dat în lături de la rezolvarea subiectelor, în speranţa că, până la urmă profesorul va alege ce-i convine din ceea ce a înşirat pe hârtie. „Ion Luca Caragiale este unul dintre cei mai mari poeţi care au scris piese de teatru”, a spus unul dintre candidaţi, în încercarea de a justifica de ce s-a îndreptat la subiectul al treilea spre opera lui nenea Iancu. În ceea ce priveşte personajele, candidatul nu s-a putut opri doar la două, având în vedere iţele încurcate dintre atâtea personaje prezente în operele literare româneşti. „Felix nu se înţelegea prea bine cu mătuşa lui, aşa că nu voia să stea în acelaşi vagon de tren cu ea. Mătuşa s-a supărat şi când a scos capul pe geam a pierdut scrisoarea”, a rezumat pe scurt unul dintre candidaţi modul în care a rezolvat subiectul al treilea din lucrare.

Cei mai mulţi dintre candidaţi nu erau prea afectaţi de modul în care s-au prezentat la lucrare. „Să iau măcar una din probe şi, după aceea, mai văd eu”, a spus unul dintre candidaţii care au susţinut examenul la centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Miron Costin”. De aceeaşi părere erau şi alţi câţiva colegi ai săi, convinşi că viaţa poate merge înainte şi fără diploma de bacalaureat obţinută în această sesiune.

La prima probă scrisă a acestei sesiuni a examenului de bacalaureat au lipsit 211 candidaţi. Alţi patru au ignorat avertismentele legate de folosirea materialelor ajutătoare şi au fost eliminaţi din examen, fiind depistaţi cu telefoane mobile. Cel mai ghinionist dintre ei a fost candidatul căruia i-a sunat telefonul în timpul probei. De la fiecare din cele două centre de examen din Roman a fost eliminat câte un candidat.

Supraveghere video şi audio, din 2014

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că are în vedere înăsprirea măsurilor antifraudă începând cu viitoarea sesiune a examenului de bacalaureat, supravegherea video urmând a fi completată de înregistrări audio. „În timp ce lucram la draftul pentru metodologia de anul viitor, s-a discutat despre posibilitatea de a avea şi înregistrare audio din sală. Încă nu am luat o decizie, o să vedem, până la sfârşitul acestei săptămâni, pentru că prima problemă pe care trebuie să ţi-o pui în momentul în care introduci o măsură este să vezi în ce măsură, de fapt, poţi să o şi implementezi. Eu nu cred că este atât de complicat, vom decide dacă vom face asta sau nu. Dar am insistat foarte mult ca înregistrările video să existe, să fie bine încadrată sala, nu doar un unghi din sală, pe de o parte, pe de altă parte să existe monitorizare în timp real din partea fiecărui centru şi să existe conservarea acelei înregistrări pentru eventualitatea în care avem vreo sesizare în raport cu o anumită sală”, a precizat ministrul Remus Pricopie.

De asemenea, acesta a atras atenţia inspectorilor şcolari generali să nu aibă emoţii dacă întâlnesc o situaţie de fraudă, să anunţe întâi Ministerul Educaţiei şi, apoi, imediat Poliţia.

COMENTARII

WORDPRESS: 0