Prima paginăRural

Poeta Otilia Cazimir a fost sărbătorită acasă, la Cotu Vameş

Dimensiune text

Şcoala „Otilia Cazimir”, din Cotu Vameş, a găzduit vineri, 10 februarie, Simpozionul naţional „Otilia Cazimir, poeta sufletelor simple”, ajuns la cea de-a treia ediţie.

 

 

Simpozionul continuă tradiţia începută în 1994, la nivel local, pentru  a marca ziua de naştere a poetei care s-a născut în sat.
La eveniment au fost prezenţi profesori, elevi şi părinţi, reprezentaţi ai autorităţilor locale, ai Bibliotecii Municipale „George Radu Melidon” şi, în calitate de invitat special, profesoara Natalia Rusu, care, în tinereţe, a cunoscut-o pe poeta sărbătorită.

Simpozionul s-a desfăşurat pe două secţiuni, una de creaţie literară pentru copii, proză şi poezie, şi o secţiune de creaţie plastică, toate lucrările avînd drept sursă de inspiraţie lumea poeziilor pentru copii semnate de Otilia Cazimir.

La ediţia din acest an am primit 254 de lucrări, 99 de creaţii literare şi 155 de lucrări plastice, care au făcut obiectul unei expoziţii deschise pe holurile şcolii. Toate sînt lucrări foarte frumoase, care dovedesc că, şi după atîţia ani, copiii încă citesc cu plăcere aceste poezii. Intenţionăm ca, în anul următor, să transformăm acest simpozion într-o manifestare internaţională, implicînd, în primul rînd, partenerii noştri de proiect Comenius. Nu orice sat are privilegiul de a se lăuda cu o personalitate a vieţii culturale care s-a născut şi a copilărit pe meleagurile sale„, a spus profesoara Maria Palade, director al Şcolii Cotu Vameş.

Pentru că, din cauza vremii nefavorabile, multe dintre lucrări au ajuns cu întîrziere, festivitatea de premiere, care ar fi trebuit să aibă loc odată cu simpozionul, a fost amînată pentru săptămîna următoare, pentru ca toţi participanţii să aibă şanse egale.

Aniversarea naşterii Otiliei Cazimir a fost marcată şi de organizarea unei expoziţii de carte, realizată cu sprijinul Bibliotecii Municipale Roman. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic, cu poezii şi cîntece pe versurile poetei sărbătorite.

 

 

Placă memorială pe locul casei poetei

La 12 februarie 1894, într-o casă aflată în coasta bisericii vechi din Cotu Vameş se năştea Alexandra Gavrilescu, cea care avea să fie botezată apoi, la debutul literar, „Otilia Cazimir”, de doi naşi celebri: Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu. Tatăl său, Gheorghe Gavrilescu, era învăţător în sat, iar bunicul său, Gheorghe Focşa, era preotul satului.
La parohia din Cotu Vameş încă mai există, în original, certificatul de naştere al poetei.

Din casă nu a mai rămas nimic. Doar o placă memorială, montată cu doi ani în urmă, aminteşte de legătura Otiliei Cazimir cu satul de pe malul Moldovei. Pe locul pe care se înălţa casa boierească în care Otilia Cazimir a văzut lumina zilei se întinde azi via familiei Andone. Bunicul Marianei Andone, Gheorghe Chiţimuş, a cumpărat casa şi terenul cu foarte mulţi ani în urmă de la bunicul Otiliei Cazimir, preotul Gheorghe Focşa. Imaginea casei se mai păstrează doar într-un tablou ce poartă semnătura lui Ioan Andone, tatăl Marianei, fost muncitor la „Ţevi” şi cu înclinaţii către pictură.

Mariana Andone avea 12 ani cînd a fost dărîmată casa, dar încă şi-o aminteşte foarte bine. „Era o casă mare, boierească, cu opt camere şi cu cerdac, în care erau foarte multe lucruri bune. Mama mea s-a născut în casa aceea, chiar la puţin timp după ce bunicii mei au cumpărat-o. Şi eu mă pot lăuda că m-am născut în casa Otiliei Cazimir. Îmi amintesc foarte bine lucrurile, nişte candelabre mari, frumoase şi mobila bună. O parte dintre lucruri le-am folosit şi noi, după ce părinţii mei au dărîmat casa şi au construit-o pe asta în care stăm noi acum. Toate lucrurile s-au stricat, apoi, de vreme şi n-a mai rămas nimic. Sîntem deja a treia generaţie de atunci„, a spus Mariana Andone.

Femeia a cunoscut-o şi pe Otilia Cazimir, în copilărie. Atunci nu a dat importanţă momentului; vizita doamnelor venite de la Iaşi nu a fost de natură să o rupă de la joacă. Abia cînd a învăţat la şcoală despre Otilia Cazimir şi-a dat seama că a avut privilegiul de a sta faţă în faţă cu o celebritate. „Asta s-a întîmplat cînd tata dărîma, deja, ultimii pereţi ai casei. Poeta era cu încă două doamne. Otilia Cazimir era îmbrăcată în negru şi avea o pălărie mare. Îmi amintesc că a vorbit cu părinţii mei. Ar fi vrut să mai ia ceva din casă, dar nu mai avea ce„, îşi aminteşte ea.

Chiar dacă, atunci, nu a realizat importanţa momentului, Mariana Andone recunoaşte că este mîndră de legătura sa cu Otilia Cazimir, deşi nu este vorba de o legătură de sînge. „Îmi pare rău că nu se face mai mult ca să ştie toată lumea că Otilia Cazimir s-a născut la Cotu Vameş„, a spus ea.COMENTARII

WORDPRESS: 0