Ploile au făcut ravagii în judeţul Neamţ. În Roman, trei curți au fost inundate

Ploile au făcut ravagii în judeţul Neamţ. În Roman, trei curți au fost inundate

Dimensiune text

 

interventie-ISU-NeamtÎn urma ploilor din ultimele două zile, mai multe zone din judeţul Neamţ au fost afectate. Conform unui raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în intervalul joi, 2 iunie, ora 5.30 – vineri, 3 iunie, ora 7, precipitaţiile abundente, sub formă de averse au creat numeroase probleme.

25 de localităţi au fost afectate, în special din zona de munte, între care şi municipiul Piatra Neamţ – anexa Văleni. Au fost afectate două locuinţe, una din municipiul Roman şi una din comuna Cândeşti. 88 de gospodării au fost afectate în întreg judeţul – 45 de curţi sau grădini inundate, 41 de beciuri sau subsoluri şi trei anexe gospodăreşti (comuna Tarcău).

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în patru localităţi: în satul Dulceşti, în satul Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, în satul Dămuc (comuna Dămuc) şi în satul Rediu (comuna Rediu). 12 posturi de transformare din reţeaua de furnizare a energie electrice au fost afectate, creând probleme pentru 774 de consumatori din Dulceşti, 30 din comuna Alexandru cel Bun, 24 din comuna Redu, 30 din comuna Dămuc, 112 din Piatra Neamţ şi 108 din Roman.

Drumul naţional DN 12C în satul Bicaz Chei a fost blocat azi noapte, circulaţia fiind redeschisă vineri dimineaţă, în jurul orei 5.15. Au mai suferit două drumuri judeţene, în zona Bicaz – Izvoru Muntelui şi în comuna Piatra Șoimului, două drumuri comunale, în comunele Hangu şi Pângăraţi, şi două drumuri săteşti, în zonele Dămuc şi Gârcina.

Au fost afectate două poduri (comunele Alexandru cel Bun şi Cândeşti), 13 podeţe (în comunele Girov, Gârcina şi Hangu) şi trei traversări pietonale (în comunele Tarcău, Dămuc şi Taşca).

Salavaţi de pompieri din calea apelor

64 de persoane au fost evacuate – 62 în comuna Tarcău şi două în comuna Hangu. Nouă persoane au fost salvate din calea apelor – una în comuna Cândeşti şi opt în comuna Rediu. 40 de oi de la o stână din comuna Alexandru cel Bun, surprinse de o viitură pe un grind al râului Bistriţa, au fost salvate, precum şi o persoană din comuna Cândeşti. La misiunile de salvare au participat 70 de ofiţeri şi subofiţeri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, precum şi peste 350 de voluntari ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Joi, ora 18:07, un bărbat a anunţat Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ, prin apel la „112”, că animalele sale sunt surprinse pe un grind din albia râului Bistriţa, în satul Agârcia, comuna Alexandru cel Bun. La locul indicat s-a deplasat echipajul de scafandri al Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu autospeciala scafandrilor şi o barcă pneumatică. Pompierii-scafandri au reuşit în scurt timp să evacueze cele 40 de oi aflate în pericol.

Joi seara, la ora 22:32, un bărbat a anunţat Dispeceratul ISU – Ambulanţă Neamţ, prin apel la „112”, că este surprins de viitură cu întreaga familie (opt persoane, cel mai mic membru al familiei având vârsta de trei ani), pe o insulă din albia râului Bistriţa, în comuna Rediu. La locul indicat s-au deplasat doi ofiţeri şi 14 subofiţeri cu o autospecială complexă pentru intervenţii, o autospecială pentru victime multiple, autospeciala scafandrilor şi o barcă pneumatică.

În momentul sosirii pompierilor, în locul în care se aflau cele opt persoane, pe insuliţa situată la mai bine de 30 de metri de mal, apa era deja de 30 de centimetri. Ţinând cont de riscul mare inclusiv pentru ei înşişi, salvatorii au luat măsuri sporite de siguranţă – au folosit o cordiţă de salvare pentru asigurarea bărcii de la mal şi veste de salvare pentru fiecare membru al familiei. Nicio persoană salvată nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. La intervenţie au participat poliţişti din cadrul IPJ Neamţ.

Gospodării inundate în Roman

În Roman, pompierii au intervenit, joi, pentru evacuarea apelor din două curţi, pe strada Nouă şi pe strada Principatele Unite, iar vineri dimineaţă pentru evacuarea apei dintr-o curte de pe strada Islazului.

Judeţul Neamţ se află sub atenţionare meteo de tip cod portocaliu de averse de ploaie, până vineri, la ora 18. Cursurile râurilor Moldova şi Siret sunt monitorizate, fiind sub atenţionare hidrologică de tip cod galben până sâmbătă seară, în timp ce râuri din zona Piatra Neamţ se află sub atenţionare de inundaţii de tip cod roşu (până vineri seară) şi cod portocaliu de inundaţii (până sâmbătă).

 

 

 

 

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Romaşcani TREZIŢI-VĂ, plătiţi cele mai mari preţuri la APĂ şi debarasare, din ŢARĂ, de 8 ani de cînd este primar leoreanu!!!!