Prima paginăSocialSanatate

Plata contribuţiei de asigurări de sănătate la venitul din chirii

Dimensiune text

Până la 25 martie, persoanele fizice care obţin venituri din chirii trebuiau să achite contribuţiile de asigurări de sănătate pe primul trimestru. În Neamţ, la sfârşitul lui 2013, erau declarate 3.263 de contracte de închiriere.

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, contribuabilii persoane fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (închiriere sau închirierea locuinţelor proprietate personală în scop turistic) datorează, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizează, impozit pe venit în cotă de 16% şi contribuţie de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5,5% din baza lunară de calcul. Această bază lunară nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, şi nu poate fi mai mare decât valoarea de cinci ori  a câştigului salarial mediu brut. Baza de calcul se evidenţiază lunar, iar plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru. Astfel, pentru primul trimestru al anului 2014, persoanele fizice care obţin venituri din chirii trebuiau să achite contribuţiile de asigurări sociale de sănătate până la data de 25 martie.

Baza de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate se evidenţiază lunar în decizia de impunere, iar eventualele diferenţe de plată vor avea scadenţa în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere anuală.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ, la sfârşitul anului 2013 erau declarate în judeţ 3.263 de contracte de închiriere.

COMENTARII

WORDPRESS: 0