Prima paginăActualitateRoman

PLANURI MARI PENTRU POLICLINICĂ: REABILITARE TERMICĂ, LIFT ŞI PASARELĂ

PLANURI MARI PENTRU POLICLINICĂ: REABILITARE TERMICĂ, LIFT ŞI PASARELĂ

Dimensiune text

 

policlinica 2După ani de tergiversare, proiectul privind reabilitarea Policlinicii ar putea intra în linie dreaptă. Conducerile Primăriei Roman şi Spitalului Municipal de Urgenţă Roman încearcă acum să pună cap la cap modul în care se poate realiza modernizarea clădirii, deoarece aici unii medici şi-au cumpărat cabinetele, alţii le au concesionate, dar mai sunt şi societăţi private sau spaţii deţinute de alte instituţii ale statului, iar fiecare ar trebui să participe la finanţarea proiectului.

Cel mai optimist se arată primarul Laurenţiu Leoreanu, care spune că, până la finele săptămânii, ar putea avea o primă întâlnire cu proprietarii şi concesionarii spaţiilor din Policlinică: „Policlinica are spaţii mixte, unele concesionate şi care se află în administrarea unor persoane juridice, dar şi spaţii private, care au fost vândute conform legii. Vreau să am o întâlnire de principiu cu ei în această săptămână, pentru că trebuie să înţeleagă că şi ei trebuie să contribuie proporţional. Am înţeles că nu sunt probleme şi că majoritatea înţeleg acest lucru. Săptămâna aceasta mă voi întâlni şi cu proiectantul, voi avea o sumă estimativă, ca să le pot spune cam despre ce este vorba. Dorim să începem proiectul chiar în această vară”.

Într-o primă fază se urmăreşte reabilitarea termică a imobilului, inclusiv schimbarea instalaţiilor din interior. În a doua fază se doreşte inclusiv montarea unui lift, dar şi amenajarea unei pasarele între Policlinică şi Spital. „În a doua parte a acestui proiect, vreau să construiesc la Policlinică un lift, pentru că sunt persoane dificil de transferat. Liftul va fi amplasat pe peretele exterior, pentru a nu afecta structura clădirii. De asemenea, va mai fi amenajat un tunel de transfer. Vreau să fac între Spital şi Policlinică o pasarelă de acces, închisă, astfel încât bolnavul să poată fi dus în condiţii sterile, şi nu prin curtea spitalului”, a mai precizat edilul.

Proiectul Policlinicii nu este de găsit

În fapt, problema clădirii Policlinicii este mai încurcată, pentru că, pe lângă faptul că unele spaţii sunt vândute, altele sunt concesionate, nu este de găsit proiectul de construcţie al imobilului. Reprezentanţii Spitalului spun că documentaţia se va reface, după noile compartimentări. În principiu, reabilitarea termică se va face pe banii tuturor, inclusiv Spital sau Primărie.

„Se au în vedere reabilitarea termică, hidroizolaţia acoperişului, schimbarea ferestrelor şi, apoi, înlocuirea instalaţiile termice interioare. Se igienizează şi spaţiile interioare. Toată lumea ar trebui să contribuie în cotă procentuală, fie că este proprietar sau concesionar. Am făcut analize pe spaţii, să vedem cine sunt medicii, pentru că mai sunt şi instituţii cu spaţii aici, cum e Direcţia de Sănătate Publică sau Medicina Legală. Trebuie găsită forma legală pentru ca fiecare să contribuie. Proiectul Policlinicii nu-l avem. Schiţele se spune că ar exista pe undeva, noi le-am căutat, dar fără succes. Trebuie alte schiţe, trebuie refăcută documentaţia”, a declarat Leonard Achiriloaei, director economic al Spitalului.

Centru imagistic în Spital

În ceea ce priveşte transportul bolnavilor din Spital în Policlinică, unde există un laborator de computer tomograf (CT) şi unul de radiologie, conducerea unităţii medicale gândeşte un proiect macro, iar dacă acesta nu se va putea realiza, se ia în considerare construirea unei pasarele care să facă transportul pacienţilor în condiţii optime între cele două imobile.

„Au fost discutate mai multe aspecte. Ideea cu pasarela a venit ca urmare a investigaţiilor ce se fac în Policlinică pe CT şi radiologie. E una dintre discuţii. Cealaltă discuţie, care ar rezolva problema transferului bolnavilor, este construirea unui centru imagistic în Spital, în oglindă cu Centrul de Primiri Urgenţe. Pentru acest centru suntem în faza de realizare a studiului de prefezabilitate, iar aici ar urma să fie înglobate serviciile de radiologie, CT şi ecografie. Proiectul vrem să-l depunem în toamnă pentru finanţare europeană. În acest fel s-ar extinde ambulatoriul integrat şi nu ar mai necesita transferul pacienţilor în Policlinică. Dacă nu obţinem finanţare europeană, atunci vom construi o pasarelă”, a mai precizat Leonard Achiriloaei, director economic al Spitalului.

policlinica 1

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0