Prima paginăCultural

Placă în memoria compozitorului și dirijorului Mihail Jora

Placă în memoria compozitorului și dirijorului Mihail Jora

Dimensiune text

 

Autoritățile locale doresc ca miercuri, 2 august, să dezvelească o placă în memoria compozitorului şi dirijorului român Mihail Jora, cetățean de onoare al municipiului Roman.

Miercuri, 2 august, când se împlinesc 126 de ani de la nașterea compozitorului şi dirijorului român Mihail Jora, conducerea Primăriei municipiului Roman va dezveli o placă comemorativă ce a fost amplasată pe casa în care acesta a locuit.

„Mihail Jora, membru titular al Academiei Române, s-a născut la Roman pe 2 august 1891 și a locuit pe strada Ștefan cel Mare, la nr. 249, imobil cunoscut sub denumirea Casa Elvețiană, clădire monument istoric. Una dintre preocupările echipei de la nivelul administrației locale este de a proteja și de a recupera patrimoniul istoric. Pentru acest lucru au fost întocmite mai multe proiecte pentru accesarea de fonduri europene, prin care se dorește consolidarea și reabilitarea monumentelor istorice și redarea lor cetățenilor. Îi invităm pe romașcani să participe miercuri, pe 2 august, de la ora 11.00, la o ceremonie ce-și propune să elogieze viața marelui compozitor și dirijor Mihail Jora, căruia, de altfel, în 2013, i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al Romanului. La ora 17.00, Biblioteca «George Radu Melidon» va organiza și un miniconcert la pian dedicat acestui eveniment”, anunță reprezentanții administrației publice locale.

Despre Mihail Jora

Şi-a făcut studiile la Leipzig şi la Paris. Ca profesor de compoziţie la Conservatorul din Bucureşti, a educat o întreagă pleiadă de compozitori. Creaţia sa cuprinde balete (printre care „Curtea veche”, „La piaţă”, „Când strugurii se coc” şi „Întoarcerea din adâncuri”), suita simfonică „Privelişti moldoveneşti” (suită în patru părți, care are la baza un motiv melodic din folclor: „Pe malul Tazlăului”, „La joc”,”Grâu sub soare”, „Alai ţigănesc”), poemul simfonic „Poveste indică”, „Burlesca” pentru orchestră, „Simfonia în do”, „Balada pentru bariton şi orchestră”, lucrări de muzică de cameră (printre care „Cvartetul de coarde”) ş.a.

Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai liedului în muzica românească. De remarcat faptul că şi-a numit cele peste o sută de partituri de gen Cântece, tocmai pentru a sugera caracterul românesc şi particularităţile specifice care despart aceste lucrări de tradiţia liedului german, reprezentat în special de compoziţiile lui Schubert, Schumann şi Brahms. El a compus, pe versuri ale marilor poeţi români, numeroase lucrări de acest gen, care se disting prin expresia lor originală. Creaţiile lui Jora se caracterizează prin conţinutul lor de viaţă bogat şi variat. Unele lucrări ale sale sunt străbătute de o undă de umor şi ironie. Opera lui Jora se remarcă prin măiestria interpretării elementelor melodice si ritmice, specifice cântecului popular.

A fost printre primii compozitori care au întrezărit virtuțile artistice ale baletului. A fost profesor şi Rector al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti. Uniunea Criticilor Muzicali îi poartă numele şi organizează anual la Bucureşti „Concursul Naţional de Interpretare Muzicală Mihail Jora”.

Numele Mihail Jora îl poartă şi Studioul de Concerte al Palatului Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din România (1.000 de locuri).

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Felicitări … binevenită … n-ar strica o statuie …