HomeRoman

Placă pentru comemorarea eroilor din Divizia 7 Infanterie

Joi a fost dezvelită o placă dedicată faptelor de eroism ale Diviziei 7 Infanterie. Placa a fost montată pe unul din pereții exteriori ai clădirii în care funcționează acum Poliția Locală și Serviciul de Evidență a Persoanelor, clădire în care a funcționat comandamentul Diviziei timp de 60 de ani.

 

 

Joi, în locul în care funcționează Poliția Locală Roman și Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Roman a avut loc un eveniment cu importante semnificații istorice. În prezența reprezentanților Garnizoanei Roman, a mai multor veterani de război și ofițeri în rezervă și a reprezentanților administrației locale, dar și a iubitorilor de istorie locală, a fost dezvelită o placă în amintirea perioadei în care Divizia 7 Infanterie a funcționat în clădirea care acum găzduiește cele două servicii ale Primăriei Roman. După dezvelirea plăcii comemorative, Ionel Bucur, preotul Garnizoanei Roman și Florin Țuscanu, protopopul de Roman, au oficiat un TeDeum de mulțumire.

placa Divizia 7 Infanterie 2„Prin dezvelirea acestei plăci comemorative, aducem un pios omagiu tuturor militarilor Diviziei 7 Infanterie care, timp de șase decenii, au crezut în valorile poporului român, apărându-le chiar cu prețul vieții. Prezența în Roman a unui însemnat număr de unități militare a avut o influență pozitivă în viața socială, economică și spirituală a orașului. În timp de pace, numeroase cadre active populau orașul și, prin prezența lor, a familiilor lor, sporeau numeric și calitativ potențialul uman, iar prin copiii lor creștea numărul de școli și nivelul de pregătire al acestora. În timp de război, populația din oraș și din sate a sprijinit unitățile atât prin înrolarea tinerilor în armată, cât și prin oferirea de furaje și alte lucruri necesare”, a declarat locțiitorul comandantului Garnizoanei Roman, colonel Ioan Lahman, la scurt timp după ce a dezvelit placa comemorativă, eveniment la care a participat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

„Faptul că, în această clădire, timp de șase decenii, s-au luat decizii importante arată, încă o dată, că Romanul a reprezentat, aici, în centrul Moldovei, un punct important decizional, operativ, strategic, pentru Moldova și pentru întreaga țară. Romanul a fost mereu un punct militar însemnat. În ultimul timp, în Roman s-au înființat două unități militare – centrul operativ și baza logistică – ceea ce arată că Romanul, și prin așezarea geostrategică, dar și prin tradiție, joacă un rol important în istoria Armatei Române. Faptul că respectăm tradiția, istoria și pe cei care s-au jertfit pentru neamul românesc înseamnă că, în inima celor care încearcă să traverseze o perioadă de criză economică și morală, o criză a relației interumane, încă bate o inimă de român”, a spus Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Divizia a 7-a s-a înființat la 16 martie 1883, având în compunere două brigăzi de infanterie, două regimente de călărași și un regiment de artilerie. Comandamentul Divizei 7 Infanterie a funcționat în clădirea amintită până la 30 noiembrie 1944. Realizarea plăcii comemorative a fost sponsorizată de SC Egbimar Prod Com SRL Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0