Prima paginăRoman

Pilot de curse la șapte ani

Dimensiune text

Echipa de karting a Clubului Copiilor din Roman a obținut un merituos loc I la Concursul național de educație rutieră și karting „Memorialul Codruț Morar și Jani Ferenc”, ediția a IX-a, desfășurat la Tîrgu Secuiesc. Cele mai multe puncte le-a acumulat mezinul echipei, Dragoș Ciobanu (foto), în vîrstă de șapte ani.

 

Concursul a fost organizat de Ministerul Educației, Tineretului și Sportului și Inspectoratul Școlar Județean Covasna, în colaborare cu Palatul Copiilor din Sfîntul Gheorghe. Romașcanii s-au clasat pe locul I la punctajul general, după desfășurarea celor trei etape de concurs, de educație rutieră, karting viteză și karting îndemînare. Cei trei puști care se visează piloți de Formula 1 sînt Dragoș Ioan Ciobanu, șapte ani, mezinul trupei, care a concurat la clasa pufo, Bogdan Rădăuceanu, nouă ani, care a concurat la clasa mini, și Ștefan Rădăuceanu, 13 ani, care a concurat la clasa Kadet. „Poate părea paradoxal, dar greul concursului l-a dus mezinul, Dragoș Ciobanu, care a obținut locul III la viteză și locul II la îndemînare. Bogdan a obținut la viteză locul V, iar Ștefan a obținut o mențiune, tot la viteză„, a spus instructorul echipajului, Sorin Balint.

 

Antrenamente la Bacău
Sorin Balint (foto) are în spate o carieră impresionantă în concursurile de karting: două titluri naționale obținute ca elev, în cadrul Casei Pionierului, și două locuri I și un loc II la categoria tineret. „Avem o echipă bună la karting, sînt mulți copii interesați. Dar, ca să fii foarte bun la karting, nu trebuie doar să conduci, trebuie să ai și cunoștințe bune de legislație, să știi și mecanică. Din păcate, nu prea avem condiții de antrenament. Avem un singur kart și la concursuri nu este permis să facem cu schimbul. Avem, însă, susținerea părinților, care au cumpărat două karturi. Pentru antrenamente mergem la Bacău, unde am închiriat o boxă și pistă și unde mergem pentru antrenament, tot cu ajutorul părinților„, a spus instructorul Sorin Balint, care face voluntariat, pentru că este pasionat de mașini, de condus și pentru că îi place să lucreze cu copiii.

 

Se visează Schumacher

 

Cînd s-a urcat pentru prima dată în kart, cînd încă nu împlinise șapte ani, Dragoș Ciobanu nu ajungea cu picioarele la pedale și apăsa mai degrabă pe cablul de accelerație decît pe pedală. Prima cursă cu kartul nici nu i-a plăcut așa de mult cum își închipuia. „Kartul nu mergea la fel de repede ca mașina tatei„, așa cum a spus, nemulțumit, după prima cursă. Este, însă, pasionat de mașini, visează la un Ferrari tunat și cel mai mult își dorește să fie pilot de curse, să alerge în Formula 1. Pe locul al doilea în topul meseriilor se află cea de astronaut. Pînă să se hotărască mai are timp.
La toamnă îl așteaptă o nouă încercare, de data aceasta de cursă lungă. Va fi elev în clasa I, la Școala „Vasile Alecsandri”. Speră, însă, că printre abecedar și calcule la matematică îi va rămîne timp și pentru volan.

COMENTARII

WORDPRESS: 0