Prima paginăActualitateNeamt

Pieţele sunt pline de legume şi fructe din străinătate

Dimensiune text

Comisarii OPC au constatat că majoritatea fructelor şi legumelor provin din străinătate, iar multe dintre ele nu respectă legislaţia din România.

La începutul lunii iulie, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat o acţiune tematică de control, verificându-se modul în care sunt respectate prevederile legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete în magazine alimentare, hipermarketuri şi supermarketuri, pieţe agroalimentare, depozite şi pieţe en-gros.

Au fost găsite multiple nereguli la operatorii economici verificaţi. Cele mai multe dintre ele constau în deficienţe de etichetare, lipsa informaţiilor sau marcarea incorectă şi/sau incompletă a elementelor de identificare şi caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit.

La un operator economic care comercializa pere din Argentina, banane din Camerun, portocale din Egipt, ardei iuţi Turcia, grapefruit şi ardei capia import Turcia s-a descoperit lipsa tuturor informaţiilor prevăzute a însoţi produsul.

De asemenea, comisarii au descoperit, în timpul controlului, o cantitate semnificativă de fasole ambalată în saci de zece kilograme, despre care nu se ştia care este ţara de origine. O altă problemă identificată a fost lipsa traducerii în limba română a informaţiilor de pe etichete, în cazul unor lămâi care proveneau din Turcia.

Tote neregulile identificate au fost sancţionate de către comisari, iar operatorii economici au fost somaţi să remedieze problemele în cel mai scurt timp.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • mama omida 6 ani

    corect..sa scrie pe lamai ce sunt k ma trezesc naibii acasa ca am prune!