Pieta Imobiliare a fost scutită de la plata impozitelor locale

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în şedinţa Consiliului Local Roman de joi, 26 martie. Consilierul Vasile Mocanu consideră că facilităţile trebuiau acordate TRW. Doar pentru impozitul pe clădiri, facilitatea fiscală este de 78.003 lei. 

Aleşii locali au cerut explicaţii cu privire la facilităţile acordate de administraţia locală societăţii Pieta Imobiliare. Discuţia s-a purtat în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Roman de joi, 26 martie. Pe ordinea de zi a acestei şedinţe s-au aflat, iniţial, 13 proiecte de hotărâre, dar lista a fost completată cu încă un proiect, prin care s-a aprobat aderarea comunei Farcaşa la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „AquaNeamţ”.

Cele mai multe discuţii au fost la proiectul de hotărâre privind revizuirea facilităţilor fiscale la plata impozitelor şi taxelor locale pentru SC Pieta Imobiliare SRL Roman, în conformitate cu prevederile schemei de minimis privind stimularea atragerii de investiţii şi susţinerea dezvoltării economice durabile în municipiul Roman, aprobată prin hotărârea de Consiliu Local nr. 30 din 28 februarie 2013. Consilierul local Vasile Mocanu a cerut explicaţii cu privre la acordarea acestor facilităţi.

„De când am venit primar, am propus Consiliului Local înfiinţarea unei scheme de minimis, care are aprobarea Ministerului de Finanţe şi a Consiliului Concurenţei, pentru stimularea investiţiilor în municipiul Roman, în anumite condiţii: investiţia să fie mai mare de 500.000 de euro şi să creeze mai mult de 50 de locuri de muncă. Am aplicat acest cadru legal în colaborarea dintre Primăria municipiului Roman, Pieta Imobiliare şi TRW Airbag Systems Roman, firmă americană care a dezvoltat, aici, o platformă industrială, care a terminat prima fabrică cu aproximativ 1.200 de locuri de muncă şi care trece la a doua unitate de producţie a acestei fabrici. Noi, conform Codului Fiscal şi a prevederilor bugetare, aprobăm anual această schemă”, a spus Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Primarul a adăugat că Pieta Imobiliare este investitorul şi proprietarul terenului şi al halelor. „Eu mă aşteptam să oferim facilitatea celui care face investiţia, adică TRW”, a zis Vasile Mocanu. „TRW face investiţia în partea de soft, a echipamentelor, iar Pieta face investiţie în teren şi hale”, a răspuns Laurenţiu Dan Leoreanu. „Eu ştiu câtă chirie încasează Comănescu (n.r. – Constantin Comănescu, proprietarul Pieta Imobiliare) de aici şi nu ştiu de ce să-i mai oferim facilităţi fiscale”, a replicat Vasile Mocanu. Consilierul a specificat că nu este împotriva investiţiei, dar că i se pare corect ca TRW să fie firma care primeşte facilităţile fiscale, nu Pieta Imobiliare.

Vasile Mocanu a mai afirmat că Pieta a cumpărat terenul din strada Ogoarelor, de la fostul Fontax, pentru suma de 50.000 de lei, iar facilitatea acordată doar anul acesta de administraţia locală se ridică la 78.000 de lei. Primarul a spus că investiţia făcută de Pieta Imobiliare depăşeşte 3.000.000 de euro şi că investiţia va continua, deşi Vasile Mocanu s-a declarat sceptic faţă de acest lucru. Până la urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.

În şedinţa de joi, 26 martie, s-au mai aprobat lista de priorităţi ANL pentru anul 2015, în vederea repartizării locuinţelor construite în Roman de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, destinate tinerilor şi familiilor de tineri în vârstă de până la 35 de ani, Planul de Ordine şi Siguranţă Publică pentru anul în curs, vânzarea unei locuinţe şi mandatarea SC Municipal Locato Serv în vederea încheierii contractului de vânzare-cumpărare, modificarea Regulamentului privind organizarea, autorizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi de prestări servicii în Roman, aprobarea vânzării unor terenuri şi efectuarea unor cheltuieli totale de aproximativ 70.000 de lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0