Pictura lui Iosif Haidu și muzica lui Liviu Dănceanu s-au întîlnit la Slănic Moldova

Dimensiune text

Pictorul Iosif Haidu realizează ilustrațiile cărții pe care muzicianul intenționează să o lanseze în toamnă la Festivalul Internațional „Zilele Muzicii Contemporane” de la Bacău.

Pictorul Iosif Haidu se află în vacanță la Slănic Moldova, acolo unde are, de cîțiva ani, un atelier de lucru. Aici, împreună cu prietenul său, romașcanul Liviu Dănceanu, compozitor, dirijor și publicist, realizează ilustrațiile cărții pe care muzicianul intenționează să o lanseze în toamnă la Festivalul Internațional „Zilele Muzicii Contemporane” de la Bacău.

„Sînt prieten cu Liviu Dănceanu de peste zece ani. Am acceptat provocarea de a realiza ilustrațiile cărții sale. Ne-am întîlnit pentru a ne pune de acord în așa fel încît grafica să se identifice cu textul. Sîntem în miniatelierul de lucru în care mă retrag cu drag”, a spus artistul plastic.

Deși este prins în munca de împodobire a textului prietenului său cu sugestive ilustrații, pictorul Iosif Haidu regretă că, în acest an, problemele financiare au fost un obstacol în organizarea unei tabere de creație care să aibă drept scop transmiterea sentimentelor pe pînză ale pictorilor consacrați. „Anul trecut, pictorul moineștean Ioan Văsîi a fost cel care a organizat aici, la Slănic Moldova, o tabără de creație. În acest an, pictorul Ștefan Potop, de la Piatra Neamț, a intenționat să organizeze o manifestare similară la Agapia. Se pare că nu a găsit nici o persoană interesată în finanțarea acestui tip de activitate artistică”, a spus Iosif Haidu.

Acesta intenționează să surprindă publicul nemțean cu o nouă expoziție. „Am în plan deschiderea unei expoziții de pictură în toamnă, la Piatra Neamț și, apoi, la Roman. Pregătesc această expoziție cu multă atenție, pentru că manifestarea impune exigență și respect de sine. Sper să pot înlătura obstacolele legate de partea financiară”, spune artistul plastic.

 

Iosif Haidu este născut la 4 iunie 1952, în orașul Făgăraș, județul Brașov. A absolvit Facultatea de Artă din Iași în anul 1977. În anul 1982 a deschis prima expoziție personală, la Vaslui. Tot în 1982 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În prezent, artistul plastic își desfășoară activitatea în cadrul secției de pictură a Școlii de Artă din Roman. A participat la peste 20 de expoziții personale și la mai mult de 30 de expoziții de grup. O apreciere despre creațiile pictorului Iosif Haidu face chiar Liviu Dănceanu, în cadrul unei expoziții deschide de Iosif Haidu cu cîțiva ani în urmă: „Dacă cineva s-ar încumeta să elaboreze un tratat de instrumentație a culorilor, atunci cu siguranță că multe dintre pînzele lui Haidu ar putea deveni elocvente exemple practice or obiecte ale unei spectaculoase și ingenioase table de materii”.COMENTARII

WORDPRESS: 0