Prima paginăNeamt

Piatra Neamț poate fi capitala regiunii Nord-Est

Dimensiune text

Un proiect de lege privind regionalizarea prevede drept capitală a regiunii Nord-Est municipiul Piatra Neamț. Președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, consideră ideea nerealistă.

 

 

Un proiect de lege privind regionalizarea țării, inițiat de vicepreședintele PNL Sorin Frunzăverde, prevede ca România să fie împărțită în opt regiuni, fiecare având un guvernator și un consiliu propriu. Potrivit proiectului de lege, regiunile vor veghea asupra dezvoltării regionale și economice și vor prelua mai multe atribuții ale administrației centrale. Fiecare din cele opt regiuni va include câte patru sau cinci județe, excepție făcând regiunea București, unde Capitala va fi guvernată alături de județul Ilfov.

Potrivit proiectului de lege privind regionalizarea, capitala regiunii Nord-Est va fi stabilită la Piatra Neamț. Regiunea va cuprinde județele Bacău, Botoșani, Neamț, Iași, Suceava și Vaslui.

Deși consideră un lucru bun ca Piatra Neamț să devină centrul Moldovei, Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț, susține că propunerea este greu de realizat. „Din punctual meu de vedere, este o propunere fără suport realist. Orice om de bunăcredință se bucură de un asemenea proiect, dar trebuie să ținem cont de mai multe aspecte, inclusiv în ceea ce privește accesibilitatea și infrastructura, traseul drumurilor europene și alte lucruri„, a afirmat Culiță Tărâță.

Reprezentanții USL susțin că, pentru punerea în aplicare a proiectului regionalizării, este nevoie de modificarea Constituției și introducerea în legea fundamentală a noțiunii de regiune. Regionalizarea țării va însemna mai multă putere de decizie pentru primari. Președinții regiunilor, care vor fi aleși de șefii de consilii județene, primari și consilieri județeni, se vor ocupa exclusiv de dezvoltarea regională și economică a zonei pe care o guvernează.

Conform proiectului, Consiliul Regional, care va avea între 20 și 32 de consilieri, va fi ales pe patru ani. În componența Consiliului vor opera și doi vicepreședinți, care vor fi aleși dintre consilierii regionali.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • VICTOR 8 ani

    Cea mai buna amplasare pentru capitala Moldovei este la Roman. Este punctul cel mai accesibil rutier pentru toata lumea.

  • pedro 8 ani

    USL doreste functii cat cuprinde!!!Regionalizarea se va intoarce ca un bumerang asupra USL si implicit a lui Ponta.Acesta este darul grecesc al lui Base,sa se faca regionalizare si autonomie teritoriala promisa UDMR,sa fie scandal,ceva miscari de trupe paramilitare si dupa care tara devine neguvernabila si se instituie stare de necesitate!!!Hapul este inghitit.Macar daca se va face regionalizare pe regiuni istorice ca landurile germane ar fi ceva nu centru ,dreapta….,ce fel de regiuni sunt astea!!Ori cat am fi noi de optimisti cu capitala regiunii la Piatra Neamt,nu trebuie sa uitam Iasi-ul.Capitala culturala,centru universitar,recunoastere internationala ,aieroport soseaua modernizata pe doua benzi … si multe altele ce ne distanteaza de o promisiune facuta pe genunchii parlamentarilor nemteni(responsabil pe Moldova la PSD ,nu este cumva Chelaru,cel care a „facut” judetul Roman!!!!

  • Vladimir 8 ani

    Desi nu-l agreez pe Tarata , cred ca are dreptate. Probabil ca ne-am molipsit de la americani , unde capitalele administrative ale statelor componente nu sunt marile orase , ci niste orasele pe care doar localnicii le tin minte.Pentru capitala viitoarei posibile regiuni , eu as alege Dolhasca , eventual Ruginoasa. Din Dolhasca este Arsinel , iar la Ruginoasa nu mai este nevoie de politie , ca sunt ghiogarii locali.