Piaţa Mare are ofertă bogată și prețuri pentru toată lumea

În Piaţa Mare din Roman, preţurile la legume au crescut, însă mai sunt şi precupeţi care nu au modificat preţurile. Romaşcanii cumpără, fiecare, după buget.

O dată cu venirea toamnei, gospodinele încep pregătirile pentru iarnă. Zacusca, dulceaţa şi compoturile nu pot lipsi din nicio cămară pregătită pentru sezonul rece. Pe aceste lucruri, deja bine înrădăcinate în mentalul colectiv, s-au bazat precupeţii când şi-au pus la punct strategiile de vânzare a legumelor, fructelor sau zarzavaturilor pe care le expun în fiecare dimineaţă pe tarabele din Piaţa Mare din Roman. Preţurile au crescut în comparaţie cu lunile trecute, însă piaţa este plină de oameni. Ce-i drept, nu toţi cumpără. Unii se plimbă printre tarabe, privesc, întreabă şi, când aud preţul, fac cale întoarsă. Există, însă, şi precupeţi care folosesc strategia inversă: „Dacă la toată lumea-i scump, las eu mai ieftin”. Nici aşa nu merge întotdeauna. „Nu prea cumpără lumea. Uneori nu fac bani nici să mă întorc acasă. Numai închirierea tarabei mă costă 18 lei şi încă 26 de lei dau la microbuz dimineaţa”, spune o precupeaţă care vine în fiecare dimineaţă tocmai de la Răchiteni, judeţul Iaşi, ca să-şi vândă produsele.

Preţurile variază de la tarabă la tarabă, în unele locuri, roşiile ajungând la 4 lei/kg sau, chiar, 5 lei, pentru cele numite popular „inima boului”. Prețul la ardeii Kapia nu scade mai mult de 3,5 lei/kg, la majoritatea tarabelor preţul fiind de 4 lei/kg. La vinete, preţurile sunt cuprinse între 2 şi 4 lei/kg, în funcţie de calitatea acestora. În Piaţa Mare din Roman se găsesc şi ouă de prepeliţă, la un preţ extrem de mic, de doar 0,5 lei bucata. Întrebată de ce le vinde aşa de ieftin, având în vedere faptul că este destul de costisitor să creşti prepeliţe, precupeaţa a spus că e singurul mod în care le poate vinde şi că, dacă măreşte preţul, nu i le va mai cumpăra nimeni. Însă punând un preţ aşa de mic, vânzările la ouă de prepeliţă merg foarte bine.

Totuşi, oamenii se orientează în funcţie de bugetul pe care îl au la dispoziţie şi, până la urmă, tot îşi umplu coşurile, fie şi numai cu câteva legume, suficiente pentru câteva borcane de zacuscă.


COMENTARII

WORDPRESS: 0