Pianul călător ajunge la Roman

Dimensiune text

Pianistul Horia Mihail va concerta, luni, la Casa de Cultură, în cadrul turneului „Pianul călător”. Firma Sense este unul dintre sponsorii oficiali ai turneului.

 

 

Luni, 22 aprilie, pianul călător va ajunge la Roman. Pe scena Casei de Cultură, celebrul pianist Horia Mihail va susține un concert din Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, Appassionata și Concertul nr. 4 în Sol major pentru pian și orchestră. Turneul „Pianul călător” este un proiect al Radio România Cultural și al Asociației Culturale Accendo. Cea de-a treia ediție, care se va desfășura între 24 martie și 27 aprilie 2013, va însemna concerte în 15 orașe din România și Republica Moldova, susținute de pianistul Horia Mihail, după care pianul va fi donat unui oraș care nu are pian de concert. Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale țării.

pianist Horia Mihail 19043Pianistul Horia Mihail a debutat la vârsta de 10 ani, în orașul său natal – Brașov, interpretând Concertul în Re major de J. Haydn. De atunci, a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „George Enescu” din București și cu Orchestra Națională Radio. Horia Mihail a obținut premiul întâi la toate concursurile de pian la care a participat, beneficiind de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship și de burse complete la toate instituțiile de învățământ superior pe care le-a frecventat. În anul 1999, a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award. Horia Mihail a susținut concerte, recitaluri solo și de muzică de cameră în 18 țări, pe 4 continente, colaborând cu artiști cunoscuți precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz și Nathaniel Rosen. A putut fi ascultat pe diverse posturi de radio și de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria și Statele Unite, și a înregistrat cu Orchestra Simfonică Națională Radio din România.
După ce a activat, o perioadă de trei ani, ca lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma. Alături de violonistul Alexandru Tomescu, Horia Mihail a fost și protagonistul a trei turnee Stradivarius.

concert pianul calator 19042Sorin Chiriac, manager al firmei Caremil, producător al mărcii Sense, este unul dintre cei care au făcut posibil turneul „Pianului călător”, aflându-se pe lista sponsorilor oficiali ai turneului.
„M-am alăturat acestei campanii din două motive. În primul rând, pentru că îmi place muzica, la noi în casă se cântă, și pentru că soția mea, Cristina, a fost colegă cu pianistul Horia Mihail, care ne va încânta cu concertele sale în acest turneu. Soția mea a făcut 10 ani de pian la Școala de Artă din Brașov, cu profesoara Stela Drăgulin, doctor în muzicologie, profesor universitar la Universitatea «Transilvania» din Brașov, aceeași care l-a format pe Horia Mihail. Turneul «Pianul călător» este un eveniment deosebit, care merită să fie susținut de toți românii iubitori de muzică, de artă, de cultură”, a spus Sorin Chiriac, manager al firmei Caremil, producător al mărcii Sense.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
[sam_ad id=”130″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 0