Pianul călător a ajuns la Roman

Dimensiune text

Iubitorii de muzică vor avea posibilitatea, miercuri, să asculte mai multe partituri celebre, în interpretarea pianistului Horia Mihail.

 

Recitalul de pian va avea loc începînd cu ora 19.00, în sala mare a Casei de Cultură a Sindicatelor Roman. Recitalul de pian va fi cu accesul gratuit al publicului, întrucît spectacolul de la Roman face parte dintr-un proiect inițiat și organizat de Radio România Cultural și Asociația Culturală Ascendo. Proiectul, denumit „Pianul călător”, are ca finalitate donarea unui pian de concert unei localități din țară. Anul trecut, pianul călător a ajuns pe scena Sălii Traube din Mediaș. Anul acesta, după cinci concerte și 17 recitaluri, pianul călător va ajunge la Sînnicolaul Mare.

Muzica pe care a ales-o Horia Mihail pentru acest nou turneu se află sub semnul dualității și, uneori, chiar al pluralității de semnături, străbătînd aproape trei secole de istorie, pornind de la «Chaconne» de Bach-Busoni și ajungînd la «Șase dansuri românești» de Bela Bartok. Piesa originară aparține unui autor sau este preluată din folclor, iar semnatarul versiunii pianistice este un altul. Ideea rămîne valabilă atît în programul de recital, cît și în aparițiile cu orchestra care jalonează acest lung turneu, rezervate seducătoarei și spectaculoasei «Rapsodii pe o temă de Paganini» de Rachmaninov„, au dezvăluit organizatorii „Pianului călător” pe site-ul de prezentare al proiectului.

Pianistul Horia Mihail s-a născut la Brașov și a debutat la vîrsta de zece ani, iar de atunci a susținut peste 200 de concerte. În anul 1999, acesta a primit premiul „Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry”.

După ce a fost, timp de trei ani, lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brașov, în toamna anului 2002, ca solist al Filarmonicii și membru al deja cunoscutei formații „Romanian Piano Trio”, alături de violonistul Alexandru Tomescu și celistul Răzvan Suma. Împreună, au susținut concerte de mare succes în țară și în străinătate și au realizat cinci turnee naționale de anvergură – sub titlul „Music ON”. Alături de violonistul Alexandru Tomescu, Mihail a fost și protagonistul a trei turnee Stradivarius.COMENTARII

WORDPRESS: 0