Prima paginăCultural

[VIDEO] „Pianul Călător – 10 ani”: un documentar despre istoria unei idei cu un traseu inedit

[VIDEO] „Pianul Călător – 10 ani”: un documentar despre istoria unei idei cu un traseu inedit

Dimensiune text

Filmul documentar „Pianul călător – 10 ani” a fost lansat săptămâna trecută, un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte şi recitaluri susţinute de pianistul Horia Mihail în zeci de oraşe ale ţării şi chiar peste graniţe, informează realizatorii.

În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de oraşe din ţară însoţit de pianul călător sau cântând pe pianele din oraşele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte şi recitaluri. Acum, pianele călătoare puse la dispoziţie de Radio România, sunt încredinţate comunităţilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia şi Roman, dar drumul lor a fost mai lung şi, uneori fără să se oprească mai mult de o seară, au trecut prin multe oraşe care încă au nevoie de piane de concert.

„Pianul călător – 10 ani”, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce adună mărturii încă de la prima ediție, un documentar ce rămâne ca mărturie a unui efort de a aduce comunitățile mai puțin dezvoltate din punct de vedere cultural și al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.

„Pianul călător – 10 ani” este purtătorul unui mesaj viu si actual, alert, fără a fi superficial, valorificând filmările profesionale care au însoțit pianul şi pianistul de la primele călătorii și poartă privitorii prin zeci de săli de concert din comunități diferite, într-o seducătoare paletă de emoții artistice.

În toamna anului 2020, Horia Mihail şi „Pianul călător” au încheiat printr-o serie de concerte în aer liber a zecea ediţie a Turneului național „Pianul călător” – printre sponsorii principali ai manifestării culturale naţionale aflându-se an de an şi oamenii de afaceri romaşcani Cristina şi Sorin Chiriac, „părinţii” brandului Sense, lansat de firma Caremil din Roman – o idee cu un destin şi un traseu cu totul special, aşa cum era poate greu de prevăzut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste găsită în cărţile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, însoțit de pianul său marca Erard, într-o zonă în care acest instrument încă nu ajunsese, pe teritoriul  a ceea ce avea să devină mai târziu o parte din  România.

„Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistică mondială, anul 2020 a fost unul esenţial şi pentru turneul «Pianul călător», iar faptul că ediţia a zecea s-a petrecut în aer liber a fost o declaraţie de rezistenţă în faţa presiunilor cărora le sunt supuşi artiştii şi mesajul lor de speranţă că nu vor fi uitați în vremurile tulburi pe care le trăim.

Suntem interesați de potențialul activităților culturale pentru a promova incluziunea socială. Artele sunt pentru toată lumea şi pot contribui la reinventarea celor de lângă tine. De obicei activitățile culturale joacă un rol mic în zona definită oficial ca parte componentă a incluziunii sociale. Chiar şi aşa, ele pot aduce o contribuție valoroasă şi pot crea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar şi a responsabilității care ajută comunitățile să inițieze şi să asigure proiecte pentru a se regenera.

Proiectul turneului naţional «Pianul călător» este o astfel de inițiativă, iar filmul «Pianul călător – 10 ani» este un moment de reflecție, un moment în care ne oprim puțin, ne uităm înapoi, după care continuăm drumul, pentru că încă mai sunt foarte multe de făcut”, mai spun organizatorii.

Documentarul „Pianul călător – 10 ani” este accesibil spre vizionare la linkul youtube: https://youtu.be/MDl7TDcjpdY

 

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0