Prima paginăCultural

Pianiștii de la Academia Arcadie Trofin, la un prestigios concurs internațional

Dimensiune text

arcadie trofin 1403Academia de pian a maestrului Iulian Arcadie Trofin (foto), înființată la Budești, comuna Făurei, se pregătește să cucerească Europa. O echipă din cinci pianiști va participa la prestigiosul concurs de pian „Marco Fortini”, ce se va desfășura la Bologna. „Pianiștii romașcani pot fi ambasadorii orașului în lume, iar românii pot fi cunoscuți și altfel”, crede maestrul Arcadie Trofin despre elevii săi.

 

 

De remarcat faptul că, în 2005, la acest concurs, Academia „Iulian Arcadie Trofin” a dat doi câștigători, și anume George Todică și Andrei Gologan. „Este un concurs extrem de serios, cu tradiție în Europa, care are loc în luna mai. Juriul este format din pianiști de renume, iar la concurs participă pianiști din întreaga Europă, cu vârste între șapte și 18 ani. Noi sperăm să participăm cu cinci pianiști și să avem o prestație demnă. Noi nu vrem să ne transformăm în vânători de premii, ci vrem să insuflăm elevilor noștri o atitudine cât mai demnă. Când câștigi premii peste premii nu mai există motivație”, a spus maestrul Iulian Arcadie Trofin.

Pianistul mărturisește că e prima dată când a reușit să formeze o echipă din cinci-șase pianiști, toți numai din Roman, care formează o adevărată familie și care au rezultate excepționale. „Pe lângă pregătirea practică, ne pregătim intens și sufletește, pentru că vrem să le insuflăm micilor pianiști spiritul de competitivitate. Pe lângă emoțiile concursului, putem vorbi și de un impact cultural, pentru că Bologna este un oraș cu o istorie bogată. Este un oraș de care mă simt legat, pentru că am ținut și aici cursuri. Mi se pare extraordinar faptul că acești pianiști romașcani pot fi ambasadorii orașului în lume, iar românii pot fi cunoscuți și altfel, nu numai prin aspectele negative pe care le auzim în fiecare zi. Suntem o școală mică, dar începem să ne impunem pe scenele din Europa prin seriozitate și demnitate”, a mai spus maestrul Iulian Arcadie Trofin.

COMENTARII

WORDPRESS: 0