Prima paginăNeamt

Peștele este vinovat de toxiinfecția alimentară de la Mănăstirea Tazlău

Dimensiune text

Din analizele efectuate pînă acum reiese că vinovat de producerea toxiinfecției alimentare este peștele. Organizatorul praznicului în urma căruia 30 de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară a fost amendat cu 1.500 de lei.

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a făcut publice rezultatele preliminarii ale anchetei în cazul toxiinfecției alimentare de la Mănăstirea Tazlău. La sfîrșitul săptămînii trecute, cu ocazia sărbătorii hramului acestei mănăstiri, a fost organizat un praznic la care au participat aproximativ 200 de persoane. Dintre acestea, 30 de persoane, dintre care și cinci copii, s-au prezentat, duminică și luni, la Spitalul Județean Neamț, acestea fiind diagnosticate cu toxiinfecție alimentară. Imediat, DSP Neamț a recoltat probe microbiologice din alimente și probe biologice de la persoanele care au manipulat alimentele, iar miercuri au sosit și primele rezultate. Potrivit medicul Daniela Marcoci, director al DSP Neamț, primele date arată că responsabilă de producerea toxiinfecției alimentare ar fi o parte mîncarea din pește servită la praznic.

Din probele pe care le-am recoltat de la alimente a reieșit faptul că două sortimente de pește, respectiv pește marinat și pește afumat, aveau o încărcătură mai mare de stafilococi. De asemenea, probele prelevate din caș au arătat o încărcătură mai mare decît cea normală de enterococi, întrucît la caș este obișnuit să fie o anumită încărcătură de enterococi. Pentru moment nu ne putem încă pronunța, întrucît esențiale pentru a stabili agentul patogen care a provocat toxiinfecția alimentară și calea de transmitere sînt rezultatele analizelor probelor recoltate de la persoanele care au manipulat alimentele. E posibil ca aceste persoane să fie purtătoare de stafilococi care să fi provocat toxiinfecția„, a declarat medicul Daniela Marcoci.

Potrivit acesteia, în funcție de rezultatul probelor biologice se vor stabili vinovații, dar și sancțiunile. Organizatorul evenimentului va fi sancționat în mod cert, pentru că a pus în pericol sănătatea publică. Medicul Sorin Ulea, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, a anunțat că deja instituția sa a sancționat organizatorul cu amendă de 1.500 de lei.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0