Prima paginăSocialNeamt

Peste 600 de copii au trecut prin chinuri groaznice anul acesta

Dimensiune text

617 copii din judeţul Neamţ au fost victime ale diferitelor forme de abuz de la începutul acestui an şi până pe data de 30 noiembrie. Acesta este numărul total de cazuri instrumentate de către specialiştii Serviciului Abuz din cadrul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, pe parcursul primelor 11 luni ale acestui an.

În luna noiembrie s-au înregistrat 53 de cazuri, în creştere comparativ cu luna octombrie, când au fost 48 de dosare instrumentate. Și luna trecută au predominat cazurile de neglijare, fiind instrumentate 25 de astfel de situaţii, dintre care 17 s-au înregistrat în mediul urban şi opt în rural. S-au mai înregistrat nouă cazuri de abuz emoţional, opt de abuz fizic, cinci cazuri de abuz sexul şi trei cazuri de comportament delincvent. Au mai fost sesizate şi trei cazuri de copii dispăruţi, dintre care două din mediul urban şi unul din rural, din fericire, în toate situaţiile copiii revenind la domiciliu în scurt timp de la data anunţării dispariţiei.

Specialiştii Serviciului Abuz au propus şase măsuri de protecţie specială, fiind vorba de plasamentul în regim de urgenţă în cadrul unui serviciu de tip rezidenţial din subordinea DGASPC Neamţ pentru şase copii neglijaţi. Evaluările complexe ale situaţiilor de maltratare au fost realizate prin deplasări în teren şi în colaborare cu autorităţile locale. În toate cazurile instrumentate, s-a oferit asistenţă, sprijin şi consiliere în mediul proxim al copilului, precum şi la sediul Direcţiei.

Din păcate, anul acesta s-a constatat o creştere a numărului de cazuri de abuz, fiind instrumentate în medie 57 de cazuri lunar, cu zece mai multe decât media lunară din 2014. Pe de altă parte, specialiştii explică această creştere şi prin implicarea mai activă a comunităţii civile care sesizează din ce în ce mai des posibilele cazuri de abuz. „Este de apreciat faptul că oamenii devin tot mai preocupaţi de siguranţa copiilor şi se implică, sesizându-ne, ceea ce denotă că toate campaniile de prevenire şi informare în domeniu au dat rezultatele scontate. Dincolo de aceste aspecte pozitive, rămâne certitudinea numărului mult prea mare de cazuri de abuz înregistrate, demonstrând faptul că mulţi nemţeni nu sunt pregătiţi să fie părinţi sau nu conştientizează responsabilitatea enormă ce le revine în această calitate. Orice formă de abuz poate influenţa pe termen lung destinul unui copil şi, de aceea, este nevoie de o implicare activă a tuturor în a reduce sau, chiar, în a elimina orice formă de maltratare”, a spus Cristina Păvăluţă, directorul general al DGASPC Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0