Peste 300 de persoane, la bursa generală a locurilor de muncă

Dimensiune text

La sfâşitul evenimentului au fost selectate 165 de persoane, din care 15 au fost încadrate pe loc. 

bursa 02Restaurantul „Brăduţul” a fost, vineri, 24 aprilie, gazda bursei generale a locurilor de muncă, eveniment organizat de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ.

„Bursa generală a locurilor de muncă este cel mai important eveniment al AJOFM Neamţ, pe care îl organizăm anual. Este o manifestare bogată în oportunităţi de angajare pentru şomerii din zona Roman. Oferta de locuri de muncă din acest an de la bursă a fost mai mare decât cea de anul trecut. Asta înseamnă că există o dinamică economică pozitivă. AJOFM depinde foarte mult de mediul economic. Oricâte eforturi ar face agenţia, nu putem schimba realitatea socială din zonă. Se vede că lucrurile se mişcă. Au fost puse la dispoziţia şomerilor 76 de locuri de muncă în industria uşoară, 130 de locuri în servicii, 98 de locuri de muncă în construcţii. Fiind o zonă cu specific industrial, numărul locurilor de muncă pentru meseriaşi este mai mare. Oferta este mai săracă pentru absolvenţii cu studii superioare. Doar patru locuri de muncă vacante au fost pentru aceştia, trei locuri pentru ingineri în confecţii şi un post de consilier juridic”, a precizat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ.

bursa 03Acolo unde nu există o ofertă destul de consistentă de locuri de muncă, AJOFM Neamț organizează cursuri de calificare. „Avem în derulare un curs de ospătar, avem în vedere organizarea unor cursuri de formare în domeniul construcţiilor – lucrători structuri sau zidari -, pentru a suplini în locurile unde avem deficit de forţă de muncă. Este cerere pentru aceste cursuri şi sunt locuri de muncă vacante în aceste domenii. Oamenii învaţă meserii şi, apoi, pleacă în străinătate unde salarizarea este mai bună. Este şi o fluctuaţie mai mare de personal în aceste domenii. În acest sens, derulăm şi cursuri de limba germană. Vom organiza şi cursuri de limba engleză, pentru a adapta forţa de muncă şi pentru oferta din spaţiul Uniunii Europene. Investiţiile noi din zona Roman antrenează efecte în cascadă”, apreciază directorul AJOFM Neamț.

Persoanele cu vârste de peste 50 de ani au şanse să-şi găsească un loc de muncă. „Mai există preconcepţii în rândul angajatorilor legate de angajarea persoanelor în vârstă, dar, în multe cazuri, acestea au fost depăşite. Orice angajator preferă un meseriaş de 50 de ani în detrimentul unui tânăr, pentru că cei dintâi sunt mai serioşi. Există şi partea financiară legată de subvenţiile primite de persoanele de peste 50 de ani, acordate în limita fondurilor primite de la Guvern. Am invitat la bursa generală a locurilor de muncă pe toţi cei 375 de şomeri în plată. Unele angajări s-au făcut pe loc, iar pentru alte situaţii urmează interviul la firmă, probele de lucru pentru angajare”, a precizat Daniel Chirilă, directorul AJOFM Neamţ.

bursa 05Acesta a vorbit şi despre proiectele pe care AJOFM Neamţ le are în derulare. „Suntem în grafic cu implementarea proiectelor, atât cu partea de formare, cât şi pe partea de angajare. Ne putem lăuda că, la fiecare cerere de rambursare, pe care o facem după toare rigorile şi procedurile europene, nu am avut nici măcar un leu declarat neeligibil ca şi cheltuială”, a mai spus directorul AJOFM Neamţ.

Pe total, la bursă au participat 44 de agenţi economici, din 145 de invitaţii făcute pe toată piaţa angajatorilor. „Reprezint trei firme. Oferim cinci posturi de spălători auto, un vulcanizator şi un mecanic auto în cadrul firmei Lumibiorad SRL, trei posturi de ambalatori pentru El Maro Prodcom SRL, doi brutari şi un patiser pentru Morărit Panificaţie SA. Anul trecut, foarte puţine persoane cu care am discutat în cadrul bursei locurilor de muncă au şi acceptat să lucreze. Ofertele au fost trimise şi la AJOFM. Unii au venit, au stat o lună şi au plecat. Şi la această ediţie a bursei locurilor de muncă s-au prezentat foarte puţine persoane. Bunăvoinţă din partea noastră există, cred că nu există interes din partea şomerilor”, a precizat Anina Fărcăşel, reprezentanta celor trei firme.

bursa 04Şomerii şi-au dorit ca acest evenimet să fie pentru ei un nou început. „Am lucrat la un depozit, dar de câteva luni sunt şomer. Am terminat un curs de confecţionar, dar angajatorii cer experienţă în acest domeniu. Sunt electrician la bază, dar, dacă nu găsesc ceva în domeniu, aş munci orice. Fără serviciu este foarte greu. Ce să fac? Soţia nu lucrează, am un băiat elev la Liceul de Arte din Piatra Neamţ. Avem cheltuieli mari. Până ieşim din necaz, apelăm la rude, dar situaţia nu poate continua astfel la nesfârşit. M-aş mulţumi cu 7-800 de lei. Important este să fie un loc de muncă stabil”, a spus Tudor Daraban, din Roman, în vârstă de 48 de ani.

La sfâşitul evenimentului au fost selectate 165 de persoane, din care 15 au fost încadrate pe loc.COMENTARII

WORDPRESS: 0