Peste 30% din părinții din Neamț au refuzat anul trecut vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului

Peste 30% din părinții din Neamț au refuzat anul trecut vaccinarea copiilor împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului

Dimensiune text

 

 

Direcția de Sănătae Publică Neamț marchează, în perioada 23-29 aprilie, Săptămâna Europeană a Vaccinării, tema manifestărilor din acest an fiind „Să ne protejăm împreună #Vaccinurile sunt benefice”. Cu acest prilej, la nivelul judeţului vor avea loc activități de informare-educare în unităţi de învăţământ, în spitale şi în comunităţi.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) a fost concepută în 2004 ca o iniţiativă de a contracara stagnarea sau declinul programelor de imunizare, în contextul apariţiei unor focare sporadice, dar importante de îmbolnăviri în mai multe ţări din Europa. Scopul manifestărilor derulate în cadrul Săptămânii Europene a Vaccinării 2018 este creşterea acoperirii vaccinale, prin atragerea atenţiei şi prin creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei vaccinării, cu un accent special pe grupurile vulnerabile.

„România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. În perioada 2016 – 2018, până la data de 2 martie 2018, au fost confirmate 11.036 de cazuri de rujeolă, din care 40 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, au fost organizate la nivel naţional campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului”, precizează un comunicat al DSP Neamț.

În judeţul Neamţ, în anul 2017, s-au confirmat 123 de cazuri de rujeolă, din care două decese, iar în trimestrul I al anului 2018 s-au confirmat 94 de cazuri de rujeolă, din care două decese.

În judeţul Neamţ, estimarea acoperirii vaccinale la vârsta de 18 luni, desfăşurată în luna februarie 2018 (pentru copiii născuţi în luna iulie 2016) se prezintă astfel:
– pentru vaccinul BCG – 90,98 % în urban şi 95,53 % în rural;
– pentru vaccinul hepatitic B – 81,15 % în urban şi 86,59 % în rural;
– pentru vaccinul DTPa – 73,77 % în urban şi 77,65 % în rural;
– pentru vaccinul Hib – 73,77 % în urban şi 77,65 % în rural;
– pentru vaccinul poliomielitic (VPi) – 73,77 % în urban şi 77,65% în rural;
– pentru vaccinul RRO (împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului) – 72,95 % în urban şi 86,59 % în rural.

Conform DSP Neamț, pentru realizarea unei acoperiri vaccinale optime (95% şi peste) sunt necesare eforturi din partea echipei ce realizează vaccinările şi, nu în ultimul rând, creşterea gradului de acceptare a vaccinării  de către părinţi. În centrul acestei echipe se află medicul de familie împreună cu asistentul medical, asistentul medical comunitar şi mediatorul sanitar.

Principalele limite existente în desfășurarea programului de imunizare, conform reprezentanților în sănătate publică, sunt:
– mobilizarea defectuoasă la vaccinare datorată personalului insuficient;
– rezistenţa părinţilor la vaccinare – în judeţul Neamţ în anul 2017 s-a înregistrat la vaccinarea RRO un refuz de peste 30% (media la nivel naţional este de 10%), la care se adaugă refuzul mascat prin neprezentare;
– creşterea continuă a numărului de copii plecaţi în străinătate împreună cu părinţii;
– informaţii contradictorii şi neştiinţifice privind vaccinările.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0