Peste 1.000 de infractori au fost trimiși în judecată anul trecut

Dimensiune text

Procurorii atrag atenți că a crescut gradul de violență în rândul familiilor. Și numărul de infractori minori s-a înmulțit.

 

 

Ministerul Public a prezentat raportul de activitate pe anul 2012 al procurorilor de la parchetele de pe lîngă tribunalele din întreaga țară. Conform acestui raport, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț activitatea procurorilor a fost mai scăzută față de anul anterior, datorită și crizei acute de personal. Astfel, deși în organigrama Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț sunt prevăzute 15 posturi, anul trecut activitatea s-a desfășurat cu doar șase procurori, astfel că gradul de ocupare a posturilor a fost de doar 40%, unul dintre cele mai scăzute din țară. Chiar și așa, un număr însemnat de infractori a fost trimis în judecată, procesele aflându-se încă pe rol.

Procurorii atrag atenția asupra faptului că, spre deosebire de alți ani, cazurile de violență domestică, în care sunt implicați și copii, s-au înmulțit, așa că se impun, din partea autorităților competente, măsuri mai ferme de protecție. Conform raportului, în cursul anului trecut, procurorii nemțeni au trimis în judecată 1.140 de inculpați, pentru fapte ca ucidere din culpă, loviri sau alte violențe, lovituri cauzatoare de moarte, viol, vătămare corporală, omor, omor deosebit de grav sau tentativă de omor. În cele mai multe dintre infracțiunile comise de inculpați a fost vorba de infracțiuni comise cu violență sau furt. Un lucru îmbucurător este faptul că numărul celor judecați pentru ucidere din culpă din cauza accidentelor rutiere provocate a scăzut.

Totodată, anul trecut, în fața judecătorilor au ajuns și 112 infractori minori, judecați pentru infracțiuni de furt sau agresiuni. De asemenea, în județul Neamț, anul trecut s-au înregistrat 12 victime ale violenței în familie. Procurorii atrag atenția asupra faptului că numărul infracțiunilor grave comise între membrii familiei, cum ar fi violul, omorul sau vătămarea corporală gravă, a crescut îngrijorător, cele mai multe victime fiind femei și copii.COMENTARII

WORDPRESS: 0