Prima paginăSanatate

Peste 1.000 de bolnave de cancer de col uterin în județul Neamț, la finalul anului trecut

Peste 1.000 de bolnave de cancer de col uterin în județul Neamț, la finalul anului trecut

Dimensiune text

 

 

În perioada 21 – 27 ianuarie, specialiștii în sănătate publică marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin – cadru de acțiune lansat în 2007 ce are scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijloacelor de prevenire, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

Derulată sub sloganul „Stop cancerului de col uterin”, campania va continua efortul susținut pentru reducerea riscului și intensificarea prevenției cancerului de col uterin. Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a adoptat, pentru 2019, tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial, și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 de ani. La nivel mondial, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente, consecvente și comprehensive. În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100.000 de femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000).

În județul Neamț, conform datelor statistice existente la DSP Neamț, în primele 11 luni ale anului 2018 s-au diagnosticat 52 de cazuri noi de cancer de col uterin (22 în mediul urban și 30 în mediul rural), comparativ cu anul 2017, când s-au diagnosticat 66 de cazuri noi (29 în mediul urban și 37 în mediul rural). La data de 30 septembrie 2018 erau rămase în evidențele statistice 1.095 de bolnave de cancer de col uterin (619 în mediul urban și 476 în mediul rural).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce riscul cu încă 30 până la 50%. Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, prin cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

Cu ocazia Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în județul nostru sunt organizate mai multe activități, precum activități de informare-educare organizate de specialiștii în sănătate publică la unități de învățământ, între care Colegiul Național „Roman-Vodă”, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Colegiul Tehnic „Petru Poni” sau Colegiul Tehnic „Danubiana” din Roman.

De asemenea, în același context, marți, 22 ianuarie, la ora 10, la Fundația Medicală „Speranța Bolnavilor” – Centrul Medical din Barticești va fi organizată o activitate ce va consta în informarea-educarea femeilor, consultații ginecologice și recoltarea materialului celular cervical (testul Babeș-Papanicolau), fiind prima activitate care se derulează în campania de screening pentru cancerul de col uterin în cadrul parteneriatului dintre Compartimentul de Evaluare a Sănătății – Direcția de Sănătate Publică Neamț și Institutul Regional de Oncologie Iași, mai precizează comunicatul DSP Neamț.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0