Prima paginăSocialSanatate

Persoanele neasigurate nu vor mai avea gratuitate la consultații

Dimensiune text

Acestea vor primi doar îngrijiri medicale de urgență.  

 

Ministerul Sănătății a decis ca persoanele care nu plătesc asigurare medicală de sănătate să aibă dreptul doar la un pachet de servicii minimale. Ministrul Sănătății a prezentat pachetul de care vor beneficia neasigurații, pentru ca aceștia să-și cunoască foarte bine drepturile și să nu ceară alte servicii, decât cele care li se permit. Pentru pacienții care nu plătesc contribuție la Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor fi gratuite doar urgențele, prevenția și serviciile aferente programelor naționale. În schimb, cei asigurați vor beneficia și de servicii suplimentare la medicul de familie, în ambulatorii și în spital.

Astfel, persoanele care nu fac dovada calității de asigurat au gratuitate în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic și cele prevăzute în Programul național. În acest pachet minimal, internarea în spital va fi făcută doar atunci când este vorba de o urgență, iar pacientul va fi externat după ce se constată că starea acestuia nu mai reprezintă o urgență. Cei care doresc să continue internarea trebuie să achite zilele de spitalizare și tratamentele de care beneficiază din propriul buzunar. De gratuitate vor beneficia și neasigurații incluși în programele de sănătate, cu afecțiuni precum HIV, tuberculoză, diabet zaharat, cancer, epilepsie, boala Parkinson, osteoporoză și insuficiență renală. Gratuită va fi și operația de apendicectomie, apendicita acută fiind considerată o urgență.

Cei asigurați, care plătesc contribuție la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, au dreptul gratuit și la serviciile de îngrijire a sănătății, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale. Neasigurații trebuie să știe că nu pot beneficia decât contra cost de analize medicale și servicii medicale paraclinice de radiologie și imagistică medicală, acordate în regim de ambulatoriu. „Era și normal să se facă această diferențiere între cei care plătesc asigurări de sănătate și persoanele neasigurate. Dacă aceste gratuități erau valabile pentru toți pacienții, atunci se punea întrebarea de ce să mai plătim asigurări dacă serviciile medicale sunt gratuite”, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.COMENTARII

WORDPRESS: 0