Persoanele fără adăpost și victimele violenței pot fi cazate la Casa Speranței

Persoanele fără adăpost și victimele violenței pot fi cazate la Casa Speranței

 

Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei municipiului Roman a întocmit un regulament care să stabilească cine sunt persoanele care pot fi cazate la Casa Speranței, adăpostul pentru persoanele care nu au un acoperiș deasupra capului sau care sunt victime ale violenței domestice.

Scopul serviciului social Adăpost de Noapte „Casa Speranței” este furnizarea de servicii sociale persoanelor fără adăpost, în scopul prevenirii marginalizării şi excluziunii sociale şi integrării sociale pentru persoanele fără adăpost şi pentru persoanele victime ale violenţei domestice, de pe raza municipiului Roman.

Beneficiarii serviciilor acordate în cadrul Adăpostului de noapte „Casa Speranţei” sunt persoane care: se pot autoservi, nu se află în stare de imobilizare; nu suferă de afecţiuni psihice grave sau tulburări de comportament care ar periclita buna desfăşurare a activităţii adăpostului de noapte; nu suferă de boli contagioase sau cronice ce ar periclita sănătatea şi integritatea celor din jur; persoane vârstnice şi femei victime a violenţei domestice ajunse fără adăpost, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate; familii monoparentale lipsite de suport material și/sau afectiv, care necesită adăpost de urgenţă până la soluţionarea situaţiei sociale; persoane fără adăpost care se externează din unităţi medicale şi care nu au locuinţă. Prioritatea de a beneficia de serviciile adăpostului de noapte o au minorii, femeile însărcinate, femeile sau familiile cu copii, vârstnicii şi persoanele cu handicap. De asemenea, aici vor fi cazate cu prioritate persoanele din municipiul Roman, faţă de cele provenite din alte localităţi.

Adăpostul Casa Speranței funcționează zilnic, între orele  19.00 – 7.00. „Adăpostul de noapte alocă fiecărui beneficiar un spaţiu de cazare într-un dormitor. Fiecare pat are saltea, pernă, lenjerie de pat, pături. Adăpostul de noapte pune la dispoziţia fiecărui beneficiar un spaţiu de depozitare pentru haine, încălţăminte şi alte obiecte personale, închis cu cheie. Dormitoarele dispun de echipamente şi instalaţii care asigură ventilaţie naturală, precum şi o temperatură optimă în orice sezon. Dormitoarele fac obiectul unui program de curăţenie zilnică şi de igienizare periodică. Fiecare beneficiar dispune de lenjerie de pat, pături şi alte obiecte de cazarmament, curate şi în stare bună, astfel încât să se asigure un minim de confort şi condiţii de igienă, fiecărui beneficiar i se distribuie o pereche de papuci pe care îi returnează la plecare. Adăpostul de noapte are amenajată o cameră de socializare, prevăzută cu televizor, oferind confort şi siguranţă, menţinută în stare de curăţenie permanentă. Grupurile sanitare sunt separate pe sexe şi sunt dotate cu scaun de wc cu capac, chiuvete şi instalaţii de apă caldă şi rece, hârtie igienică şi săpun”, se arată în regulamentul care va fi supus și aprobării în ședința de Consiliu Local de pe 21 decembrie.

Persoanele care sunt cazate aici au și un set de reguli de respectat. Acestea nu sunt găzduite la Casa Speranței dacă: se află în stare de ebrietate sau sub influenţa unor substanţe halucinogene; fură sau distrug bunuri aflate în incinta Adăpostului; au o atitudine şi un comportament recalcitrant şi necuviincios faţă de personal sau de ceilalţi beneficiari sau dacă refuză controlul medical.

Casa Speranței beneficiază de personal de întreținere și curățenie, precum și de pază, astfel încât să nu existe incidente.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0