Perie, Grasu și Sescu, primii la etapa secundă a naționalelor

Dimensiune text

Etapa a doua dintre cele patru, cu tot cu cea finală care va avea loc în august, ale Campionatului Național de Atletism, rezervată categoriilor seniori, tineret și juniori I, a adus, din nou, în prim plan școala romașcană de aruncări. Nume consacrate precum Nicoleta Grasu sau Bianca Perie și-au reconfirmat supremația în țară, fără a avea, însă, contracandidate pe măsură.

 

Foto: Nicoleta Grasu și Bianca Perie

 

Veșnic tânăra Nicoleta, o sportivă cu o energie și voință ieșite din comun, lansată în lumea mare a atletismului de antrenorul emerit Emilian Floroiu, nu mai aruncă precum în zilele sale de glorie, dar, la 42 de ani, rămâne cea mai bună din țară. A câștigat, așa cum era de așteptat, proba de aruncare a discului. De această dată, a avut o cea mai bună aruncare de 57,46 de metri, cu aproape 7 metri mai lungă (50,55 metri) decât a celei de-a doua clasate, Ileana Sorescu, de la CSM Craiova.

atletism Carla Francesca Sescu 2705Junioara Carla Francesca Sescu (foto dreapta), elevă a lui Floroiu în actuala generație la Liceul cu Program Sportiv Roman, a ocupat locul al treilea în aceeași probă, cu o aruncare maximă de 47,41 metri.
Alt rezultat notabil a fost realizat de Elena Mihaela Asmarandei, de la Clubul Atletic Roman, acolo unde este pregătită de Carmen Iederan. Mihaela s-a clasat pe poziția a patra, cu 45,64 metri.

 

Bianca Perie a aruncat, la țintă, cu ciocanul, 68,80 metri, în două încercări consecutive

 

Bianca Perie râmâne, incontestabil, numărul 1 în țară la aruncarea ciocanului. Eleva antrenorului emerit Lucică Cucoș a izbutit, lucru mai mult decât rar întâlnit, două încercări reușite identice, de 68,80 metri, la ultimele două din concursul de aruncare a ciocanului. Au fost și cele mai bune din cadrul întrecerilor. Tot ea a aruncat bila de concurs la 67,84 de metri dintr-a doua încercare, una mai lungă cu peste cinci metri față de cea mai bună a sportivei clasată pe locul secund, Bianca Fazecaș, de la Crișul Oradea.

„Trebuia să facem baremul, categoria B, de 69,50 metri, pentru participarea la Campionatul Mondial. Baremul pentru categoria A este de 72 de metri. Putea da și 71 de metri, dar a prins o zi proastă. A aruncat peste 70 de metri și jumătate la antrenamente, unele care, după cum am mai spus, au început mai târziu, în mai, din cauza accidentărilor. De acum, trebuie să înceapă să-și revină. Este în ascensiune, se mișcă bine. Ne reapucăm de trebă, în vederea unor rezultate pe măsura valorii și capacității ei. Tot mai are probleme la gleznă, dar trebuie să vină și confirmarea. Reconfirmarea, de fapt. De exemplu, la Grand Prix-ul din Alger, de acum o săptămână, a aruncat 69,07 metri și a luat locul I. Cea mai bună aruncare a sa într-un concurs oficial din acest an a fost cea de 69,20 metri, la naționalele de aruncări lungi. Mă așteptam să dea 70 sau mai mult acum. La Campionatul European pe echipe, de acum două săptămâni, locul secund ocupat a fost mulțumitor, rezultaltul, nu. Și cea de pe locul I a aruncat departe de pretențiile sale, dar aceasta este treaba ei. Nu îmi pierd răbdarea. Știu că ea poate și că va reveni acolo unde îi este locul. Vineri, plecăm în Rusia, la Kazan, acolo unde vor avea avea loc întrecerile Universiadei. Acum doi ani, la Shenzhen, în China, s-a clasat pe locul al treilea. A venit, apoi, acea aruncare de 72,04 metri de la Campionatul Mondial de Atletism din Coreea de Sud, de la Daegu, care i-a adus calificarea la Jocurile Olimpice și titlul de cel mai bun atlet al României. Acum, Universiada de la Kazan precede întrecerile Campionatului Mondial din Rusia, de la Moscova, din 10-18 august. Luni, 8 iulie, vor avea loc calificările pentru finala din 10 iulie. Vrem medalie și realizarea baremului. Ne vom întoarce și vom încerca, încă o dată, la etapa a treia a naționalelor, să îmbunătățim rezultatele din acest an. Trebuie și putem!”, a declarat antrenorul emerit Lucică Cucoș.

 

Alexandru Ionuț Cozma a obținut și el locul I

 

Alexandru Ionuț Cozma, elev al lui Emilian Floroiu la LPS Roman, s-a clasat pe locul I la aruncarea ciocanului de 6 kilograme în concursul juniorilor, cu 54,97 metri. În aceeași probă, Cosmin Ghiroagă, de la Clubul Altetic, a ocupat poziția a treia. Baremul pentru participarea la mondialele de juniori, în proba amintită, este de 67 metri, departe de ce aruncă sportivii români în acest moment.

Adrian George Neculau, de la Clubul Atletic, s-a clasat al doilea la aruncarea suliței, seniori, cu 62,74 metri. Ocupantul locului I, Levente Bartha, a aruncat 70,33 metri. Un alt romașcan de la Clubul Atletic, Florin Sebastian Asmarandei, s-a clasat tot al doilea, la aruncarea ciocanului de 7 kilograme, seniori, cu 60,03 metri, la 2,71 metri de ocupantul locului I, tot departe de standardele europene sau mondiale. În fine, Teofil Mihai Stan, de la LPS, s-a clasat al treilea la aruncarea discului de 1,75 kilograme.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0