Pericol public: minor de 15 ani, la volan pe străzile din Roman

Pericol public: minor de 15 ani, la volan pe străzile din Roman

 

Un minor din Roman a fost prins de polițiști după ce a furat un autoturism și a ieșit cu el la plimbare pe străzile din oraș. Joi dimineață, 12 octombrie, o patrulă de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei municipiului Roman a depistat în trafic, pe strada Ion Nanu, un minor care conducea un autoturism.

Tânărul de 15 ani, din Roman, a fost oprit în trafic, după ce autoturismul condus de acesta ar fi fost sustras de pe strada Spiru Haret, fiind proprietatea unui romașcan de 75 de ani. „Din verificările efectuate de polițiști a reieșit că tânărul a condus autoturismul, pe mai multe artere de circulaţie de pe raza municipiului Roman, fără a poseda permis de conducere. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi furt calificat în scop de folosinţă”, informează un comunicat al IPJ Neamț.

Conform Noului cod penal, articolul 113, alineatul 2, minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ. La articolul 114, alineatul 1, se precizează că faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate; alineatul 2 menționează însă că faţă de minorul prevăzut în alineatul 1 se poate lua o măsură educativă privativă de libertate dacă a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat sau atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte, conform articolului 335 al Noului cod penal, cu închisoarea de la unu la 5 ani, în timp ce furtul care are ca obiect un vehicul, săvârşit în scopul de a-l folosi pe nedrept, se sancţionează, conform articolelor 228 și 230, cu închisoare de la 4 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0