Pericol de gripă

Dimensiune text

În ultima perioadă, numărul cazurilor de gripă a crescut brusc.

 

 

Ministerul Sănătății atenționează că, în ultima săptămînă, se constată o intensificare a circulației virusurilor gripale de tip AH3N2, în special pe teritoriul Moldovei, fără a exista, în prezent, riscul unei epidemii.
Astfel, de la începutul supravegherii virusurilor gripale și pînă în prezent, au fost confirmate 63 de virusuri gripale AH3N2, activitatea gripală fiind de intensitate medie, cu focar local în județul Iași și cu cazuri sporadice în alte 15 județe.
În ultima săptămînă se constată și o creștere a infecțiilor respiratorii acute,  cu 16,8% față de săptămîna anterioară, fără a fi depășite valorile medii ale anilor trecuți.

În acest context, specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte sfatul medicilor și să respecte regulile de igienă, pentru evitarea îmbolnăvirilor. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mîinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sînt importante pentru prevenirea îmbolnăvirilor, apariție  afecțiunilor  respiratorii și  gripei.
Respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă – este esențială pentru menținerea unui corp sănătos.
De asemenea, persoanele vîrstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor afecțiunilor existente.COMENTARII

WORDPRESS: 0