Perdele forestiere pentru ierni fără probleme

Autorităţile din Văleni au plantat mii de puieţi de salcâm pentru a evita, pe viitor, înzăpezirea unui drum judeţean. Activitatea de la Văleni şi din alte localităţi din Neamţ se realizează cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ.

plantari02Aproximativ 50.000 de puieţi de salcâm au fost plantaţi miercuri, în comuna Văleni, de-a lungul drumului care leagă satul Moreni de drumul naţional DN15D. Primarul Ionel Stoleru a mobilizat beneficiarii de ajutor social, i-a echipat corespunzător şi i-a scos pe teren. Mobilizarea a fost atât de bine organizată încât, până la ora prânzului, cei aproximativ 40 de cetăţeni au plantat puieţi pe patru rânduri, pe o lungime de un kilometru. „Noi mulţumim domnului preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ, Culiţă Tărâţă, fiindcă a fost ideea dumnealui şi este un ajutor mare, deoarece puieţii nu ne costă nimic. Activitatea de plantare va continua şi joi, în total fiind vorba de 50.000 de puieţi de salcâm. Este un ajutor bine-venit, pe care îl primim al doilea an consecutiv. Din campania de anul trecut s-au prins în jur de 75% dintre puieţii plantaţi. Am mai avut probleme cu unii oameni, care au smuls puieţii, unii cu rea-voinţă, fiindcă sunt puieţi care s-au plantat pe proprietate privată şi proprietarii, iniţal, au fost de acord, dar, după ce am plantat, s-au gândit că salcâmul se înmulţeşte şi nu vor lizieră pe bucata lor. Deşi lemnul îl vor folosi ei, nu îl vor da nimănui”, a afirmat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

plantari03Preşedintele CJ Neamţ a venit la Văleni pentru a vedea cum decurge acţiunea de plantare a puieţilor. Culiţă Tărâţă a discutat cu sătenii şi cu primarul Stoleru, îndemnându-i pe aceştia să aibă grijă de puieţi şi să-i ude, dacă vremea va fi secetoasă, pentru ca aceştia să crească şi să formeze perdeaua de protecţie a drumului judeţean. „La Zăneşti, puieţii pe care i-am plantat anul trecut au peste doi metri înălţime. Am găsit această soluţie pentru zonele unde sunt probleme cu înzăpezirile. Perdele de protecţie schimbă clima, mediul înconjurător, asigură protecţie culturilor – care au un randament mai bun -, iar acest lucru este demonstrat ştiinţific. În plus, în fiecare sat sunt crescători de albine şi florile de salcâmi au un nectar dulce, mierea de salcâm fiind cunoscută tuturor. Mă bucură că am găsit soluţia să plantăm aceşti salcâmi, cu titlu gratuit, cu efortul oamenilor care prestează muncă în folosul comunităţii. Cred că fiecare om trebuie să lase în urmă ceva: o casă, un copil, o fântână, un pom”, a declarat Culiţă Tărâţă.

Acesta a precizat că performanţa în ceea ce priveşte plantarea puieţilor o deţine oraşul Roznov, cu peste 250.000 de puieţi plantaţi săptămâna trecută. Aceştia vor fi udaţi şi prăşiţi, pentru că au nevoie de ajutor în primele luni de după plantare.

De altfel, preşedintele Tărâţă a intenţionat să realizeze propria pepinieră de salcâmi. „Trebuie să achiziţionăm sau să închiriem zece hectare de teren pentru realizarea unei pepiniere proprii, pentru ca în fiecare an să se planteze. Aşa vom avea cheltuieli mai puţine în judeţ cu deszăpezirile. Dar, pentru realizarea pepinierei, la împărţirea bugetului trebuia alocată o sumă de aproximativ 70 – 80 de mii de lei, bani care nu au fost aprobaţi de consilierii judeţeni. Sper să realizez acest proiect la toamnă”, a adăugat Culiţă Tărâţă.

Acţiuni de plantare a puieţilor pentru realizarea de perdele forestiere au mai avut loc în localităţi precum Bârgăoani, Borca, Farcaşa, Zăneşti, Podoleni sau Mărgineni, iar săptămâna viitoare vor avea loc şi la Roman, autorităţile locale având în intenţie să planteze 10.000 de puieţi.


COMENTARII

WORDPRESS: 0