Percheziţii în Neamț la persoane bănuite de șantaj și deturnare a licitațiilor publice

Percheziţii în Neamț la persoane bănuite de șantaj și deturnare a licitațiilor publice

 

bani leiPoliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din județele Bacău, Neamț și Iași și cei ai Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bacău, au destructurat o grupare infracțională specializată în șantaj și deturnare a licitațiilor publice. Cinci persoane au fost reținute pentru 24 de ore, alte șapte fiind plasate sub control judiciar.

Joi, 24 noiembrie, polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate din Bacău, Iași și Neamț, sub coordonarea procurorilor din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, au efectuat șase percheziții la locuințele unor persoane din cele trei județe, bănuite de aderare la grup infracțional specializat în comiterea infracțiunilor de șantaj și deturnare a licitațiilor publice. În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat 2.650 de euro, 7.500 de lei, mai multe telefoane mobile, înscrisuri și alte mijloace materiale de probă.

„Din cercetări a rezultat că activitatea infracțională s-a desfășurat în perioada 2014 – 2016, în cadrul unei grupări infracționale de mari dimensiuni, în care erau implicate aproximativ 37 de persoane. Membrii grupării, prin șantaj, ar fi deturnat licitațiile publice organizate de Birourile Executorilor Judecătorești, în scopul adjudecării la prețuri minime a unor imobile care au făcut obiectul unor garanții pentru îndestularea unor creanțe. De asemenea, din cercetări a reieșit că doi dintre bănuiți, folosindu-se de calitatea lor de executor judecătoresc, respectiv avocat, ar fi acționat în sensul scăderii încrederii persoanelor de bună credință de a mai participa la licitații publice și i-ar fi consiliat pe membrii grupării să dea o tentă de legalitate actelor comise”, precizează un comunicat al Poliției Române.

Au fost puse în executare 17 mandate de aducere, cinci persoane fiind reținute pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj și deturnare a licitațiilor publice, urmând a fi prezentate Tribunalului Bacău, cu propunere de arestare preventivă. Față de alte șapte persoane s-a dispus măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

„Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au luat măsura preventivă a reţinerii faţă de inculpaţii Dumea Petrică Irinel, Gherasim Nicu, Pal Daniel, Ahmed Ali şi Cioplea Daniel pentru săvârşirea  infracţiunilor  de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj şi deturnare a licitaţiilor publice. (…) S-a reţinut că inculpaţii Gherasim Nicu în calitate de executor judecătoresc şi inculpatul Dumea Petrică Irinel în calitate de avocat, au îndeplinit rolul de a consilia juridic membri grupării şi a identifica artificii  care să dea o tentă de legalitate actelor de deturnare a licitaţiilor publice. În cursul zilei de astăzi inculpaţii Dumea Petrică Irinel, Gherasim Nicu, Pal Daniel, Ahmed Ali şi Cioplea Daniel urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile”, precizează un comunicat al DIICOT.

La activități au participat și jandarmi din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. DIICOT precizează că „pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0