Percheziții DIICOT la Roman, la o rețea de trafic de minori: părinții își trimiteau propriii copii la furat la Iași și la Paris

Percheziții DIICOT la Roman, la o rețea de trafic de minori: părinții își trimiteau propriii copii la furat la Iași și la Paris

Dimensiune text

 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iași au efectuat, luni dimineață, 19 iunie, simultan, 25 de percheziții domiciliare, pe raza municipiilor Iași, Roman și a județului Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

În paralel, polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris desfășoară o acțiune de mare amploare pentru depistarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional.

Sunt vizate în jur de 120 de persoane de pe teritoriul României și al Franței, din care peste 70 de minori, cu vârste între zece și 13 ani, implicați în această activitate, vor fi audiați în cursul cercetărilor cu privire la activitatea desfășurată.

Probatoriile au evidenţiat faptul că pe raza municipiilor Iaşi și Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. Membrii grupării și-au exploatat propriii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților, informează DIICOT.

„Membrii grupării infracţionale și-au exploatat propriii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi, cât și în Paris. Aceștia au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, staţiile RATP şi incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase, constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare, erau predate părinților, care le valorificau. Părinții organizau în detaliu activitatea infracțională a copiilor, stabilind programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuiau să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure. După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde, ulterior, erau îndrumați de propriii părinți în activitatea infracțională”, precizează un comunicat al DIICOT.

Pentru documentarea activităților infracționale s-au solicitat informații autorităților franceze în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de ancheta ce a acționat pentru probarea activităților infracționale. Acțiunea este realizată cu sprijinul IPJ Iași, BCCO Bacău, BCCO Ploiești, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași și Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, forțele cumulate în această acțiune fiind de 140 de polițiști și 170 de jandarmi. Suportul tehnic a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Activităţile procedurale şi investigative desfăşurate în cauză au beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Unității de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene – EUROJUST.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, mai precizează comunicatul DIICOT.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • Pe țigani nu-i deranjează ”protecția copilului”. Bine că-i plătim din bani publici.

  • bai oameni sunteti inculti vaii de cultura voastra duceti la si rupeti-va capu toti

  • constantine ,constantine ,sa moara cioara din tine ,analfabetule pune mai degraba mana pe un manual de ortografie si invata sa scrii romaneste nu tiganeste ,rupeti-var capu la toate ciorile astea care ne faceti de ras de la lovitura de stat din 1989 ,in timpul lui CEAUSESCU ,un mare patriot roman ,va punea la munca si state-ati in bordeiul vostru acum au venit americanii si vau dat nas cu democratia lor ,dar or sa plece si astia si ramaneti tot cu noi ,bunicul avea o vorba ,,un tigan pe langa romani traieste si nu moare de foame ,dar un roman pe langa tigani moare „,sa mai zica cineva ca suntem rasisti si xenofobi ,dar faptele voastre ne fac sa va hulim nu pe toti ,mai sunt tigani cuminti si gospodari si cu frica de EL ,dar sunt extrem de putini din pacate ,hai sa mai auzim si de bine ca de rau tot auzim!!!