Pentru a salva podul de la Creangă, liberalii pot schimba cursul Siretului

Cursul Siretului este deviat din cauza plantației de pe malul drept, cu risc de prăbușire a podului de la Ion Creangă. Deputatul PSD de Neamț Ion Munteanu spune că ministru Varga nu vrea să semneze avizul de la Romsilva privind transferul terenului ce trebuie defrișat. Parlamentarii liberali pot susține proiectul în fața ministrului lor.

Consolidarea podului și întărirea malului stâng al Siretului – situat în apropierea drumului județean DJ 207 C, în dreptul localității Ion Creangă -, depind de un document aflat pe masa liberalei Lucia Ana Varga, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, și care se referă la un transfer de teren ce nu se poate realiza decât printr-o lege sau hotărâre de guvern. ”L-am ajutat pe fostul deputat Marius Neculai pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament. Consiliul Județean Neamț are banii alocați pentru acest obiectiv de trei ani. Doamna ministru Varga nu vrea să semneze avizul de la Romsilva. Dacă era un business de gaz de șist sau altceva asemănător, atunci avizul ar fi fost imediat semnat”, a spus deputatul PSD de Neamț, Ion Munteanu, inițiatorul proiectului de lege.

Legea presupune scoaterea din fondul forestier național a unor terenuri aflate în proprietatea publică a statului și transmiterea acestora din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Neamț -, în administrarea Consiliului Județean (CJ) Neamț, în vederea realizării obiectivului de investiții ”Protecție și consolidare infrastructură, calibrare albie și apărări de maluri pod pe DJ 207 C peste Siret”. În acest proiect sunt cuprinse  lucrările de consolidare a podului și de excavare a malului drept- în amonte și aval de pod- pentru a permite scurgerea apei prin toate deschiderile podului, lucrări care nu au putut fi executate întrucât această suprafață de teren aparține fondului forestier.

Legea a trecut de cele două camere ale Parlamentului, dar nu a fost promulgată de președintele Traian Băsescu.

Deși ministrul Lucia Ana Varga, deputat PNL de Bihor și Ion Munteanu, deputat PSD de Neamț, fac parte din aceeași coaliție, lucrurile se complică atunci când interesele nu coincid: ”USL este ceva abstract pentru mine”, spune deputatul Ion Munteanu.

Dacă politicienii bat pasul pe loc în deblocarea situației de la Ion Creangă, Siretul e mai iute decât aceștia. ”Malul stâng se erodează foarte puternic, ceea ce face ca apele Siretului să înainteze spre pod. În fiecare an, Siretul erodează 15-20 de metri. Se poate vedea și cu ochiul liber”, spune Petrică Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Cursul de apă a fost deviat spre malul stâng din cauza plantărilor succesive făcute în amonte de pod, pe malul drept al râului Siret, spune primarul Prichici. Pentru schimbarea cursului Siretului se impune acest transfer de teren, în suprafață de 16 hectare, care este împădurit.

Singura soluție pentru a demara acest proiect, spune primarul Petru Prichici, este o hotărâre de Guvern privind transferul acestui teren din administrarea Direcției Silvice Neamț în administrarea CJ Neamț. Nu înainte de o consultare politică. ”O rundă de discuții între domnul președinte al Consiliului Județean, Culiță Tărâță, senatorul PNL Eugen Țapu și deputatul PNL Dorinel Ursărescu ar putea să conducă la obținerea acestei aprobări. Altfel, cei 322 de metri, cât măsoară podul de la Ion Creangă, nu se mai pot construi nici în 20 de ani”, a spus deputatul Ion Munteanu.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • florin 6 ani

    Apelam la rigurozitate si legalitate cind e vorba de 16 ha, dar ne facem ca nu vedem jaful care s-a practicat si ( inca ) se mai practica in fondul forestier national, de ani si ani de zile…. RUSINE !!