Pensionari buni de plată

După ce au beneficiat de rețete compensate și gratuite, zeci de pensionari din județ s-au trezit că trebuie să dea bani Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț. Și asta pentru că, fie din rea voință, fie pentru că nu au știut, ei nu și-au declarat veniturile suplimentare.

 

 

Conform legii, pensionarii cu venituri de până la 700 de lei lunar beneficiază de rețete gratuite și compensate în proporție de 90%. Pentru aceasta, ei trebuie să se prezinte la medicul de familie cu ultimul cupon de pensie și o declarație pe proprie răspundere că nu au realizat alte venituri din activități independente, cum ar fi întreprinderi familiale, vânzări, închirieri sau alte activități comerciale. Potrivit informațiilor oferite de către CAS Neamț, anul trecut, medicii de familie din județ au trecut prin 15 controale tematice care au vizat modul în care s-au eliberat rețete compensate și gratuite pentru pensionarii cu venituri de până la 700 de lei. În urma acestor controale, s-au dispus 56 de măsuri de recuperare a unor sume totale de 6.049 de lei, care au reprezentat rețete prescrise cu încălcarea legii.

Depistarea pensionarilor care au beneficiat pe nedrept de rețete compensate și gratuite a fost posibilă datorită faptului că, de la mijlocul anului trecut, baza de date cu toți cei care trebuie să contribuie la asigurările sociale de sănătate a fost preluată de către administrațiile financiare, care au și situația clară a veniturilor declarate.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0