Prima paginăReligie

Pelerinaj la moaștele sfinților mucenici Haralambie și Procopie

Dimensiune text

Pe lîngă racla cu moaștele sfinților mucenici Haralambie și Procopie din Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman au trecut marți, 29 mai, de la primele ore ale dimineții, zeci de credincioși.

 

Moaștele celor doi sfinți au ajuns în Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” Roman, aflată lîngă Spitalul Municipal, cu binecuvîntarea ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Prezența sfintelor moaște în biserica noastră oferă credincioșilor bucuria de a se închina cu evlavie la relicvele mucenicilor din primele veacuri, rostind rugăciuni pentru sănătate, pentru a-și întări credința și pentru împlinirea cererilor bune către mîntuire„, a precizat preotul Florin Aurel Țuscanu, parohul Bisericii „Sfîntul Vasile cel Mare”.

Credincioșii au atins racla cu moaștele sfinților Haralambie și Procopie în speranța că le vor fi alinate suferinețele. „Sfinții sînt făcători de minuni și mîngîietori ai tuturor celor aflați în nevoi și necazuri. Am venit să mă rog pentru sănătatea soțului meu, care este bolnav„, a spus Elena I., pensionară din Roman.

 

Slujbă arhierească în prezența moaștelor sfinților Haralambie și Procopie

 

Pe parcursul celor patru zile de ședere a raclei cu moaștele sfinților Haralambie și Procopie vor fi oficiate zilnic Sfînta Liturghie, acatistele celor doi sfinți și Sfîntul Maslu. „Este un prilej de bucurie duhovnicească pentru romașcani, dar și pentru bolnavii internați în Spitalul Municipal. Peste 40 de preoți, împreună cu enoriașii lor, și-au manifestat dorința de a participa la aceste slujbe. La una dintre aceste slujbe va fi prezent și PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care va oficia Sfîntul Maslu în biserica noastră„, a precizat preotul Florin Aurel Țuscanu, parohul Bisericii „Sfîntul Vasile cel Mare”.

Evenimentul organizat de Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” din Roman l-a determinat pe episcopul-vicar să ofere o mînă de ajutor parohului pentru buna desfășurare a evenimentului. „PS Ioachim Băcăuanul ne-a împrumutat baldachinul de la Catedrala Arhiepiscopală, pe care am așezat racla cu moaștele sfinților Haralambie și Procopie„, a spus preotul Florin Aurel Țuscanu.

Aducerea moaștelor celor doi sfinți a fost un prilej pentru episcopul vicar să inspecteze lucrările de construcție a bisericii. „PS Ioachim Băcăuanul mi-a dat binecuvîntarea pentru începerea picturii interioare a bisericii, oferindu-mi și cîteva îndrumări pentru organizarea acestui eveniment„, a spus preotul Țuscanu.

Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare” este singurul lăcaș de cult în construcție din Roman. „Biserica necesită realizarea picturii, achiziționarea mobierului de cult și pardosirea cu marmură„, a mai spus preotul Țuscanu.

Credincioșii care doresc să se închine la moaștele sfinților Haralambie și Procopie o pot face pînă pe 1 iunie.

COMENTARII

WORDPRESS: 0