Pelerinaj la Cimitirul „Eternitatea”, de Izvorul Tămăduirii

Dimensiune text

La cimitirul din Roman, mii de credincioşi vor da de pomană în amintirea celor morţi.

Ortodoxia sărbătoreşte, vineri, 25 aprilie, Izvorul Tămăduirii, o sărbătoare ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin. Sărbătoarea îşi are originea în perioada domniei împăratului bizantin Leon cel Mare (457 – 474). Pe când încă nu era pe tronul Bizanţului, Leon a întâlnit un orb, pe care l-a luat de mână, spre a-l călăuzi. Bătrânul, om luminat, spunea neîncetat creştinilor că în pădurile imperiale există izvoare şi lacuri ocrotite de Maica Domnului, apărătoarea sihaştrilor din acele locuri.

izvtamad2Legenda spune că cei doi, afundaţi în discuţiile lor teologice despre marele praznic al Învierii Domnului, s-au rătăcit în acele sălbatice zone împădurite. Bătrânul i-a cerut lui Leon apă de băut, dar, negăsind, s-a întristat. Atunci, un glas de sus i-a spus: „Nu este nevoie să te osteneşti, Leon, căci apa este aproape”. Minunea s-a petrecut în clipa în care Leon a făcut întocmai cum i s-a spus şi a descoperit un izvor într-o poiană. După ce şi-a potolit setea, Leon i-a atins cu apă ochii orbului, care şi-a recăpătat vederea. În cinstea acestui miracol, Leon a ridicat o biserică la Constantinopol, actualul Istanbul.

Pentru a ne aminti mereu de minunile făcute de Maica Domnului prin acest izvor, Sfinţii Părinţi au hotărât ca prima vineri de după Paşti să fie închinată Maicii Domnului.

Tradiţia ortodoxă spune că cerul este deschis până la sărbătoarea Înălţării Domnului, iar cine moare în această perioadă ajunge în Rai.

În toate bisericile şi mănăstirile, vineri, după Sfânta Liturghie, se va săvârşi slujba de sfinţire a apei, numită şi „aghiazmă mică”. În această zi, credincioşii vin să ia apa sfinţită cu speranţă în forţa ei binefăcătoare. Aceasta este folosită la stropirea caselor, a grădinilor şi pământului. Faptul că sărbătoarea închinată puterii Maicii Domnului de a vindeca bolile şi suferinţele oamenilor a fost aşezată în calendarul ortodox în prima vineri de după Paşti nu este întâmplător. În vinerea Patimilor, Maica Domnului a stat lângă Crucea lui Hristos, din care a izvorât viaţă şi mântuire.
Cimitirul „Eternitatea” din Roman va fi invadat, în această zi, de mulţimea de credincioşi veniţi din toată ţara să aducă de pomană şi să aprindă lumânări la căpătâiul rudelor trecute în lumea de dincolo.COMENTARII

WORDPRESS: 0