Pelerinaj impresionant la Roman, în Duminica Ortodoxiei

Dimensiune text

Duminică, 24 martie, pe parcursul procesiunii, peste 100 de preoți din Protopopiatul Roman și circa 1.000 de credincioși au interpretat cântece în cinstea Maicii Domnului și s-au închinat la icoanele purtate de preoți și la racla în care se află un fragment din moaștele Sfintei Cuvioasa Parascheva, recent descoperit la Catedrala Arhiepiscopală.

 

 

Evenimentul este marcat în fiecare an de Biserica Ortodoxă, în prima duminică din Postul Mare, și semnifică triumful Ortodoxiei, a dreptei credințe, fiind amintite momentele din 11 martie 843 de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane. Cu acest prilej, cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, 18 icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, din mănăstirile moldave și muntene – toate menționate de episcopul Melchisedec Ștefănescu în opera sa închinată cinstirii sfintelor icoane -, au fost purtate într-o procesiune, din centrul orașului Roman până la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

ortodoxie 25032Manifestarea religioasă intitulată „Procesiunea cu sfintele icoane în Duminica Ortodoxiei” se află în Roman la a doua ediție. Noutatea din acest an este că, pentru prima dată, icoanelor purtate în procesiune li s-a alăturat și racla în care află se află un fragment din moaștele Sfintei Cuvioasa Parascheva, recent descoperit la Catedrala Arhiepiscopală. „Suntem în anul dedicat Sfinților Constantin și Elena. Sărbătorim 1700 de ani de libertate a creștinilor și am rânduit un program special pentru a sărbători cum se cuvine Duminica Ortodoxiei. Este de datoria noastră să arătăm că suntem urmașii unui popor binecredincios. Sfânta Cuvioasă Parascheva se prăznuiește de mai bine de 600 de ani în acest ținut binecuvântat de Dumnezeu, iar acum avem șansa să purtăm în procesiune și o părticică din mâna Cuvioasei”, a precizat PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

ortodoxie03Pe parcursul procesiunii, peste 100 de preoți din Protopopiatul Roman și circa 1.000 de credincioși din Eparhia Roman și Bacău au interpretat cântece în cinstea Maicii Domnului și s-au închinat la icoanele purtate în mâni de preoți, amintind de semnificația primei duminici din Postul Sfintelor Paște.

Evenimentul de la Roman din Duminica Ortodoxiei deschide seria unor manifestări ample care se vor organiza în acest an în întreaga Eparhie a Romanului și Bacăului, în cadrul Anului omagial al sfinților împărați Constantin și Elena.

 

ortodoxie 25035  ortodoxie 25044COMENTARII

WORDPRESS: 0