HomeSanatate

Pe masa de operație, străpuns de o creangă masivă de copac

Chirurgii de la Spitalul Roman s-au confruntat cu operații demne de Cartea Recordurilor. Un tranctorist care a băut acid de baterie a fost salvat la limită. Un pacient a fost salvat chiar dacă o creangă masivă de copac îi trecuse prin torace și abdomen. Vîrsta pacienților operați la Roman a fost de la doi ani jumătate la 104 ani.

 

 

Cînd ajungi pe masa de operație, te întrebi dacă mai ai scăpare. Chiar dacă e o banală operație de apendice. Cînd îți cedează toate organele, atunci totul depinde de priceperea medicului. Iar medicul, fără emoție, știe ce are de făcut. Cu toate acestea, puțini știu dramatismul unei operații de șapte ore sau o operație atît de grea încît medicul e pe punctul de a pune jos bisturiul și a spune: „Nu mai pot”.

 

La limita dintre viață și moarte

 

De obicei, în secția Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, operațiile  de apendice sau hernie sînt obișnuite. Există, însă, și situații în care pacienții solicită la maximum  medicii, pacienți cu afecțiuni complexe, a căror șansă la o nouă viață  trebuie reconstituită ca un puzzle. șeful secției Chirurgie, medicul Dan Gabriel Arvătescu, spune că a avut cîteva momente de cumpănă, în cazuri pe care le-a crezut pierdute și care i-au solicitat toată priceperea și cunoștințele medicale.

„Cazurile pozitive, cele pe care le-ai rezolvat fără nici o problemă, le contabilizezi numeric, și e normal să fie așa. Să nu le mai ții minte. În schimb, îți rămîn întipărite în memorie cazurile dificile, pentru care a trebuit să lupți, pentru care a trebuit să demonstrezi de ce ești medic, iar noaptea ai avut frisoane și angoase”, explică medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu.

Dincolo de rutină sau de complexitatea cazului stă, însă, momentul limită. șeful secției Chirurgie spune că cel mai tînăr pacient pe care l-a operat avea doi ani și jumătate, iar cel mai în vîrstă – 104 ani. Cu toate acestea, situațiile extreme cu care s-a confruntat s-au datorat altor consecințe.

„În urmă cu mai mulți ani, a fost adus la noi un tractorist din Cotu Vameș, care, după ce a venit seara beat acasă, a băut acid de baterie. Cînd am intrat în sala de operație, avea toate organele lichefiate. L-am operat șapte ore și, la un moment dat, mi-am zis că s-a terminat tot ce am învățat despre medicină. Cu toate acestea, am continuat operația și, după ce am reușit să-l salvăm, l-am trimis la Iași, unde a fost supus altor  intervenții chirurgicale. A fost unul din momentele care m-a solicitat peste limitele omenești”, spune medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu.

Deși aparatura medicală a evolut enorm în ultimii ani, nimic nu poate suplini priceperea medicului. „Un alt caz care m-a impresionat a fost cel al unui bărbat care a fost victimă a unui accident de circulație. Cînd a fost adus la spital, avea înfiptă în torace o creangă masivă de copac, ce-i ieșea prin abdomen. Pe atunci, eram la începuturi cu Chirurgia toracică și a trebuit să ne descurcăm cum am putut. I-am extras creanga de copac, dar pacientul a rămas fără o parte din torace și coaste și a trebuit să-i facem o reconstituire a ceea ce-i lipsea. Cazul a și fost prezentat la un congres național”, își mai aduce aminte chirurgul Dan Gabriel Arvătescu.

Comentarii

WORDPRESS: 0