Pe „Calea sfinţeniei”, cu preotul Mihăiţă Popovici

Dimensiune text

Acesta şi-a lansat cartea „Codul sfinţeniei din Cartea Levitic. Consideraţii şi aplicaţii la viaţa creştină de astăzi”.

Sala de conferinţă a Restaurantului „Sara” din Roman a găzduit joi, 12 decembrie, lansarea cărţii „Codul sfinţeniei din Cartea Levitic. Consideraţii şi aplicaţii la viaţa creştină de astăzi”, scrisă de preotul doctor Mihăiţă Popovici, parohul Bisericii „Precista Mică. La eveniment au participat PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, preotul Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi ale vieţii medicale – doctorii Dan Gabriel Arvătescu, Dorel Romanescu, Emanuel Nazaretian, Viorica Găucă -, oameni de cultură, preoţi, profesori, prieteni şi cunoscuţi ai preotului Mihăiţă Popovici. Întâlnirea a avut o dimensiune ecumenică, la eveniment fiind prezenţi şi preoţii romano-catolici Damian Gheorghe Pătraşcu, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan (ITRCF), Eugen Răchiteanu, preşedintele Academiei „Petru Tocănel” din cadrul ITRCF, şi Cristian Clopoţel, cadru didactic la ITRCF.

Amfitrionul întâlnirii a fost preotul Cornel Paiu, preşedintele Societăţii Culturale „Clepsidra”, fost elev al preotului Mihăiţă Popovici. Cuvântul de deschidere a aparţinut PS Ioachim Băcăuanul, fost coleg de seminar şi de facultate cu autorul cărţii: „Înainte, când cineva făcea o greşeală în biserică, era scos din diptice. În vremurile noastre, în Biserica Ortodoxă, când cineva face o greşeală, un păcat, o fărădelege, este privat de Trupul şi Sângele Domnului, adică de Împărtăşanie, fiind scos din comuniunea cu Hristos. Ca ierarh al locului, aş vrea să fiu cât mai prezent la aceste manifestări culturale remarcabile, aşa cum este lansarea cărţii prietenului şi colegului meu, preot destoinic şi om de cultură în urbea Romanului, el marcând Eparhia noastră prin activitatea sa culturală şi socială”, a spus ierarhul.

Aprecieri asupra lucrării

Primul recenzor al cărţii a fost preotul doctor Ionuţ Amărinei, profesor de muzică psaltică la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec Ștefănescu”: „Un capitol special al cărţii este rânduit pentru prezentarea conţinutului textului biblic tratat, cu precădere a noţiunii de «sfânt» şi «sfinţenie», urmat de unul destinat prezentării explicite a normelor de urmat în vederea obţinerii sfinţeniei. Concluziile cercetărilor autorului lucrării gravitează în jurul nevoii imperative de sfinţenie a lumii iudaice angrenată într-un dublu dialog în plan orizontal, în sânul societăţii iudaice, dar şi în plan vertical, cu Dumnezeul lui Israel”.

Cristian Clopoţel, cadru didactic la ITRCF Roman, a spus despre lucrare: „Această carte ne oferă un text deschis discuţiei şi dezbaterii. Am citit această lucrare cu respect faţă de cel care a scris-o şi care mi-a fost profesor de limbă ebraică şi spiritualitate orientală. Am putut constata că părintele Popovici nu şi-a pierdut abilitatea interpretării textului şi nici sensibilitatea spirituală faţă de mesajul pe care textul sacru îl prezintă şi care nu trebuie citit sau meditat pentru utilitatea sa, ci pentru frumuseţea sa, pentru că textul abundă în valori spirituale fără de care creştinul ar fi mai sărăcit. De aceea, beneficiarii acestei cărţi nu sunt doar cei iniţiaţi în ştiinţa Sfintei Scripturi, ci toți cei care văd în Biblie o hrană pentru viaţă”.

Doctorul Dan Gabriel Arvătescu a vorbit despre harul preotului Popovici. „Pe părintele Popovici îl cunosc de-o viaţă. Aş vrea să evoc două imagini. Imaginea preotului Popovici într-o caldă duminică de vară, când, la Biserica «Precista Mică», a vorbit despre treptele din teologia Sfântului Ioan Scăraru. Am fost uimit pentru că reuşea să capteze atenţia unor intelectuali şi a unor oameni care nu au nici pe departe receptaculul cultural necesar pentru a înţelege acest lucru. Acasă, am citit despre Sfântul Ioan Scăraru, pentru că ceea ce spusese părintele trezise un interes în ceea ce mă priveşte. Suntem în faţa unui părinte care reuşeşte să explice lucruri extrem de dificile pe înţelesul tuturor. Părintele Popovici are acest dar şi modul în care reuşeşte să se apropie de oameni, să vorbească cu ei, este unic. Nu este destul să ştii, trebuie să ai metoda şi talentul de a explica ceea ce ştii. Un al doilea tablou pe care vreau să-l evoc este un prânz pe care l-am luat cu copiii de la Asociaţia «Iubire şi Speranţă». Aceşti copii cărora le întinde o mână, cărora le dă de mâncare, îl iubesc pe părintele Mihăiţă Popovici. Astfel de oameni sunt sau ar trebui să fie preoţii, ultimele speranţe ale omului într-o societate în care asistăm la un abuz al culturii spirituale”, a spus doctorul Dan Gabriel Arvătescu.

Acesta a vorbit argumentat celor prezenţi şi despre necesitatea închegării unui grup de studii interdisciplinare la Roman.

În cuvântul de încheiere, preotul Mihăiţă Popovici a sintetizat scopul întâlnirii: „Atunci când evreii citeau cartea Torei, înclinau ritmat capul. Prin acest gest, ei imitau, de fapt, păsările Cerului care se hrăneau din cuvântul lui Dumnezeu. Ca urmare, cuvântul lui Dumnezeu hrăneşte fiinţa, asemeni seminţei aruncată pe ogor, dar ea are nevoie de timp pentru a ajunge să dea roade”.


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • darius 6 ani

    Felicitări preacucernice părinte Mihăiță. Cu adevărat sunteți un preot ,,destoinic,, și un mare om de ,,cultura,,. Sunteți cel mai silitor preot romașcan și pentru aceasta noi vă iubim părinte Mihăiță Popovici.

  • uziel 6 ani

    Parintele Mihaita Popovici face cinste preotimii din cuprinsul episcopiei Roman.
    Felicitari sfintiei sale pentru realizarile remarcabile ce-i scot in evidenta parintelui calitatile intelectuale si sufletesti remarcabile. Dumnezeu sa-l tina in putere sa poata continua frumoasa si bogata activitate ce o desfasoara.