Pe 11 iunie vor avea loc alegeri pentru funcția de primar al Romanului

Pe 11 iunie vor avea loc alegeri pentru funcția de primar al Romanului

 

Guvernul a adoptat în ședința de joi, 20 aprilie, o hotărâre prin care stabilește data de duminică, 11 iunie 2017, pentru organizarea alegerilor parțiale pentru funcția de primar în mai multe localități din țară, între care și municipiul Roman. În județul Neamț, vor mai fi organizate alegeri parțiale pentru primari în comunele Pipirig și Bălțătești.

Unde se vor organiza alegeri

Municipiul Roman îl are ca primar pe viceprimarul Lucian Micu, care a preluat, conform legii, atribuțiile de primar, pe 3 ianuarie 2017. Asta după ce primarul ales în iunie 2016, Laurențiu Leoreanu, a optat pentru funcția de deputat în urma alegerilor parlamentare din luna decembrie 2016. Laurențiu Leoreanu, candidat al PNL, fusese ales pentru un al treilea mandat la conducerea Primăriei Roman la alegerile locale, dar a candidat și la cele parlamentare, pe locul al doilea de pe lista PNL pentru Camera Deputaților.

Guvernul a stabilit data de 11 iunie 2017 pentru organizarea scrutinului local parțial pentru alegerea primarului în 49 de localități în care această funcție a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, situațiilor de incompatibilitate, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate. Alegerile parțiale vor fi organizate în cinci municipii – Moinești, județul Bacău, Craiova, județul Dolj, Târgu Jiu, județul Gorj, Lupeni, județul Hunedoara, Roman, județul Neamț, nouă orașe – Râșnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinți-Târg, Țăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Bușteni, Băicoi – și în 35 de comune.

Consiliu Local majoritar PNL

Până în acest moment, trei formațiuni politice și-au anunțat candidatul pentru funcția de primar la alegerile parțiale de pe 11 iunie. Primarul Lucian Micu, fostul viceprimar, în vârstă de 41 de ani, este candidatul PNL, dar nu a fost lansat oficial de către partid, însă data alegerilor a fost abia acum oficializată.

PSD a declarat încă din februarie că are un candidat, însă a ținut secret numele său și lansarea oficială în cursa pentru Primărie până cu o săptămână înainte de Paști. Astfel, pe 8 aprilie, PSD a anunțat că omul de afaceri Marius Neculai, în vârstă de 42 de ani, fost deputat în perioada 2008 – 2012, este candidatul formațiunii la alegerile parțiale din 11 iunie. Lansarea s-a făcut în cadrul unei conferințe de presă la care au participat presa locală și cea județeană, precum și președintele PSD Neamț – Ionel Arsene. De asemenea, USR l-a desemnat candidat la aceste alegeri parțiale pe Radu Samson, în vârstă de 30 de ani, agent imobiliar. Candidatul a fost anunțat prin intermediul unui comunicat de presă prin care inclusiv deputatul Iulian Bulai, președintele USR Roman, își manifesta sprijinul și încrederea pentru Radu Samson.

Toți cei trei candidați au transmis către romașcani, cu ocazia sărbătorilor de Paște, felicitări sau pliante prin care își făceau cunoscut numele.

Oricine va fi, viitorul primar al Romanului va avea un Consiliu Local în care majoritatea este deținută de liberali – 15 consilieri locali PNL și șase de la PSD.

Șapte candidați la Primăria Roman, în 2016

La alegerile locale de pe 5 iunie 2016, Laurenţiu Dan Leoreanu a obţinut cel de-al treilea mandat consecutiv de edil al municipiului, fiind votat de 76,94% dintre romaşcanii prezenţi la vot. Laurenţiu Dan Leoreanu a obţinut 17.579 de voturi. Următorul clasat a fost Gheorghe Oprea (PSD), care a fost votat de 3.536 de romaşcani, însemnând un procent de 15,48%. Sorin Dumitru Cazan (PRU) a obţinut 2,54% din voturi, fiind votat de 580 de persoane. Camelia Duca (PSRO), a obţinut 419 voturi, adică un procent de 1,83%. Constantin Iancu (PMP) a obţinut 317 voturi, adică 1,39% din voturile alegătorilor. Dorel Chelaru (ALDE) a obţinut 1,16%, adică a fost votat de 265 de persoane, iar candidatul independent George Norocel Harabagiu a obţinut 145 de voturi (0,63%).

La Roman, numărul total de alegători a fost de 59.448, iar la urne s-au prezentat 23.630 de romașcani (prezență la vot de 39,75%).


COMENTARII

WORDPRESS: 0