Pe 1 și 2 decembrie, romașcanii sărbătoresc Ziua Națională, cu spectacole culinare și artistice

Pe 1 și 2 decembrie, romașcanii sărbătoresc Ziua Națională, cu spectacole culinare și artistice

 

ziua-nationala-paradaPrimăria Roman le pregătește romașcanilor mai multe surprize de Ziua României. Pe lângă ceremonialele cu care administrația locală ne-a obișnuit anual, pentru sărbătoarea din acest an, în parteneriat cu Agrana – Zahăr Mărgăritar, se vor organiza două zile cu manifestări din cele mai diverse. Primăria nu va cheltui niciun ban, iar romașcanii se vor putea bucura de spectacole culinare artistice și concerte ale Fanfarei Jandarmeriei.

Toate cheltuielile vor fi suportate de partenerii Primăriei

Astfel, pentru organizarea acestor evenimente, Primăria Roman va încheia un acord de colaborare cu Asociația Culturală Euroest Alternativ, cu sponsorul Agrana Group Austria, prin brandul Zahăr Mărgăritar. Toate manifestările se vor desfășura în Piața „Roman-Vodă”.

„Cu ocazia Zilei Naționale, pe 1 și 2 decembrie, va avea loc un eveniment care se va desfășura în centrul orașului, unde vor fi amplasate scenă pentru spectacole, echipamente pentru lumini, ecrane și proiectoare, standuri pentru demonstrații culinare, standuri pentru agenții economici care comercializează produse tradiționale procesate prin tehnici naturale, muzeul tradițiilor culinare țărănești și spațiu pentru sesiuni culinare «live». Vor fi lucruri cu totul deosebite”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Pe 1 decembrie, așa cum spune și tradiția, romașcanii vor primi, în mod gratuit, porții cu fasole și ciolan și un pahar de țuică fiartă. Înainte de a se porni sărbătoarea, romașcanii vor putea participa la manifestările tradiționale, slujba pentru pomenirea înaintașilor, vor asculta discursurile autorităților și vor urmări ceremonialul militar.

„Primăria nu va participa financiar la această acțiune. Vom participa doar cu partea de logistică, cu spațiul, energia electrică și vom asigura curățenia. Cred că va fi unul dintre cele mai frumoase evenimente din ultimii ani. Vor fi invitați din țară și străinătate, asociații și persoane care vor face demonstrații speciale. Activitatea începe pe 1 decembrie, la ora 11.00, în cadrul oficial – cu ceremonialul religios, militar, alocuțiuni -, după care vor urma mai multe manifestări, ca într-o zi de mare sărbătoare. Ziua națională este cea mai importantă pentru fiecare dintre noi. Am găsit parteneri buni, deosebiți, dedicați, care sunt alături de municipiul Roman și mulțumesc Group Agrana, doamnei Gabriela Petrea, care s-a implicat în mod direct. Va fi o acțiune pe care am gândit-o tocmai pentru că sunt câteva zile libere, iar mulți dintre romașcani nu pot sau nu-și permit să plece în altă parte”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Fanfara Jandarmeriei

Manifestările se anunță unele ample. Pe lângă spectacolele culinare sunt pregătite și mai multe concerte. Parte dintre acestea vor fi dedicate Zilei Naționale.

„Vor fi activități foarte atractive. Vom avea prezente la Roman grupuri foarte importante. Fanfara Jandarmeriei, pe 2 decembrie, va fi prezentă pe scena din Piață și va concerta în trei programe: unul de muzică militară, ostășească, unul de muzică populară și altul – concert jazz. Va fi prezentă și Asociația Tradiție Militară, pentru a retrăi și a reda publicului evenimente și momente din viața generațiilor precedente, care, prin pricepere și sacrificiu, au făurit o țară și un viitor pentru noi. Vor fi prezentate scene din diverse momente istorice pentru țară, dotările și tehnica din acele vremuri, schimbarea gărzii și multe alte surprize. Sperăm să oferim un eveniment cu totul special”, a mai spus edilul Romanului.

Surprizele lunii decembrie nu se opresc aici, spune primarul Laurențiu Leoreanu. Urmează Sătucul lui Moș Crăciun, dar și câteva târguri care vor debuta pe 14-15 decembrie, vor continua pe 8 ianuarie și vor ține până la finele lunii februarie.

Pentru că Ziua Națională pică în mijlocul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, primarul Laurențiu Leoreanu spune că, la fel ca la Zilele Municipiului (sărbătorite tot în timpul campaniei electorale, cea pentru alegerile locale), nu va profita de situație pentru a-și scrie numele pe materialele promoționale, pe acestea urmând să fie menționați partenerii, Consiliul Local și Primăria Roman.

Agrana a mai organizat un târg asemănător în urmă cu trei ani, la finele lunii octombrie, când la Roman au fost prezenți bucătari din întreaga țară și din peste cinci țări.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0