HomeActualitateRoman

„Paznicii” locurilor de parcare

Unii romaşcani care au loc de parcare concesionat de la Primărie lasă, în timpul zilei, „paznici” pentru locul de parcare.

Locurile de parcare reprezintă, în continuare, o problemă nerezolvată în municipiul Roman, chiar dacă administraţia locală a luat mai multe măsuri pentru o îmbunătăţire a situaţiei. Pentru o parte dintre romaşcanii care au concesionat un loc de parcare de la Primărie, simţul proprietăţii se manifestă extrem de puternic, chiar şi atunci când locurile de parcare nu sunt ocupate cu autoturismele celor care deţin concesiunea. Cu o mică investiţie, oamenii au cumpărat elemente care semnalizează că parcatul este interzis în acel loc. Barele de metal sunt legate cu lanţ şi puse în mijloc, „să păzească” locul de parcare până la sosirea celui care a plătit pentru concesiune. „Am venit în zonă la cumpărături şi am observat aceşti «paznici». Nu ştiu dacă este corect să procedezi în acest mod, în condiţiile în care orice şofer ştie cât de dificil este să găseşti un loc de parcare în oraş. Până la urmă, cine vine la cumpărături pleacă peste o jumătate de oră sau peste o oră”, a spus un bărbat care a căutat minute bune un loc în care să-şi lase maşina înainte de a face aprovizionarea, din piaţă, pentru iarnă.

parcari 02Autorităţile locale spun că acest comportament ţine de fiecare om. „În hotărârea de Consiliu Local nr. 101 din 30 august 2012 se precizează că aceste contracte pentru închirierea locurilor din parcările de reşedinţă se încheie, pentru persoane fizice domiciliate sau persoane juridice proprietare sau chiriaşe ale unor apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă în imobilele arondate acestor parcări, pentru o perioadă de un an, în intervalul orar 0-24, adică pe tot parcursul zilei”, a afirmat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Roman.

În acelaşi act normativ scrie că „este interzisă ocuparea parcării de reşedinţă de către un alt autoturism decât cel prevăzut în contractul de închiriere, fără acordul titularului de contract, precum şi blocarea prin diferite mijloace a accesului în astfel de parcări”. Totuşi, în cazul în care un loc de parcare de reşedinţă este ocupat de altcineva decât de cel care are contract de concesiune cu Primăria Roman, trebuie anunţată Poliţia Locală, iar şoferul vinovat poate fi sancţionat cu amendă de la 50 lei la 150 lei, în cazul în care intervenția are viteza necesară ori șoferul care a abuzat nu a dat bir cu fugiții.

Discuţii cu privire la folosirea parcărilor de reşedinţă au fost şi în Consiliul Local. În 2012 a fost adoptat un amendament conform căruia parcările de reşedinţă erau la dispozţia celor care concesionau locul doar seara, în weekenduri şi în zilele de sărbătoare legală. După câteva luni, însă, prevederea a fost abrogată, motivul fiind numeroasele sesizări primite de Poliţia Locală pe această temă.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Cetatean cu minte limpede 9 ani ago

    Corect ar fi ca locurile concesionate, sa fie la liber pe timpul zilei,in intervalul orar 7 – 18, iar seara sa le ramana concesionarilor… Cum parcarile cu plata sunt libere dupa o anumita ora, asa sa fie si cele concesionate.